Ga naar hoofdinhoud

Sneller omvormen gelakte plaat

Poedercoaten van staal geeft kwalitatieve laklagen die een omvormproces tot complexe 3D-stukken aankunnen. Aanpassingen aan het poedercoaten van staalplaat leiden tot een sneller proces en een betere kantendekking. Hierdoor biedt het omvormen van voorgecoate platen uit staal en aluminium technologisch én economisch nieuwe mogelijkheden.

Waarom metaalcomponenten nog na een omvormproces stuksgewijze gaan lakken, als omvormen uit voorgelakte platen mogelijk wordt? Poederlakken geeft immers kwalitatieve coatings die geen kleurverlies geven na het omvormen en er ontstaan evenmin microscheurtjes die de visuele kwaliteit beïnvloeden. Tot nog toe maakt het poedercoatingproces van staalplaat echter nog gebruik van spuitpistolen en is de maximale doorloopsnelheid van het plaatmateriaal eerder aan de lage kant (een grens is ongeveer 25 m/min). Om poedercoaten geschikt te maken voor het voorcoaten van staalplaat zochten Duitse onderzoekers naar een sneller en beter lakproces.

 gelakte plaat beter vervormen

Het vervormen van gelakte plaat moet straks sneller en efficiënter kunnen (foto: Paul Quaedvlieg)

 

In een eerste fase werd een poedercoatingproces ontwikkeld op basis van een elektrostatisch wervelbedproces, dus zonder gebruik te maken van spuitpistolen. Hierdoor kon de doorlooptijd verhoogd worden tot 150 m/min en werd eveneens een betere kantendekking van het plaatmateriaal bereikt. Bovendien leidde dit tot een energiezuiniger procesvoering door het gebruik van perslucht te reduceren.

 

Snellere uitharding

Om tot een sneller uitharden van de poederlak te komen werden nieuwe infraroodstraaltechnieken ontwikkeld. De gelakte staalplaat doorloopt verschillende zones, waardoor het opeenvolgend sinteren, smelten, ontgassen en vernetten van de laklaag beter gestuurd wordt en ook sneller en efficiënter verloopt. Hierdoor ontstaan beter hechtende en hoogkwalitatieve poedercoatings die het omvormproces nadien aankunnen.

Het proces wordt momenteel in samenwerking met de Duitse industrie verder geoptimaliseerd. Dit proces kan onder meer voor een kleinere onderneming nieuwe mogelijkheden bieden voor kleinere series waarbij de klant flexibiliteit eist in de poedercoatings die worden afgezet.

 

Bron: Sirris

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven