Slim, snel en precies bij Renishaw • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Slim, snel en precies bij Renishaw

Het nieuwe XK10-systeem kan geometrische en roterende componenten meten en uitlijnen van machines met aslengtes tot 30 m (foto: Renishaw).

Slimme technologieën en oplossingen voor intelligente procescontrole. Dat toont Renishaw deze EMO verspreid over drie stands. Het gaat onder meer om snelle meetsystemen, nauwkeurige en snelle producten voor tastermetingen, nieuwe kalibratie- en encoderoplossingen voor machinebouwers, en nieuwe oplossingen voor additive manufacturing.

In de zone ‘Metrology and Quality Assurance’ laat Renishaw op zijn grootste stand onder meer het Revosysteem in actie zien. Dit vijfassig meetsysteem voert hoogwaardige inspecties uit voor diverse afmetingen, inclusief een analyse van de oppervlaktekwaliteit.

Het is, aldus Renishaw, het enige scansysteem voor coördinatenmeetmachines (CMM’s) dat én de beweging van drie machineassen en twee kopassen bestuurt, én ondertussen productgegevens verzamelt.

Op de stand wordt een vliegtuigonderdeel op een CMM geïnspecteerd. Dan is ook zichtbaar hoe het Revo-systeem het productinspectieproces automatiseert op een platform met meerdere sensoren.

Blauwe laser

Op tastergebied is de nieuwe Sprint-technologie te zien: een zeer nauwkeurig tastersysteem om op CNC-bewerkingsmachines snel producten in te kunnen stellen en bewerkingsprocessen te controleren. Renishaw introduceert de nieuwe APCS-45 meettaster voor gereedschap en de NC4+ Blue, die voortbouwt op de vernieuwde, tijdens de EMO 2017 gelanceerde, reeks NC4 gereedschapinsteltasters.

De NC4+ Blue is volgens het bedrijf nog nauwkeuriger bij gereedschapsmeting, zodat ook zeer kleine gereedschappen contactloos gemeten kunnen worden. De blauwe laser heeft, vergeleken met de rode laser, een kortere golflengte, waardoor diffractie-effecten verbeteren en optimale laserbundelgeometrie ontstaat.

Snelle metingen

Renishaw demonstreert verder een Equator-meetsysteem met IPC-software (intelligente procescontrole). Doordat dit meetsysteem zich nabij CNC-bewerkingen bevindt, zijn snelle metingen en eventuele procesaanpassingen op de plek van de productie mogelijk.

Het bedrijf toont bovendien het nieuwe XK10-lasersysteem (foto) voor uitlijning, ontwikkeld om geometrische en rotatiefouten op bewerkingsmachines te meten.

In de zone ‘Precision Tools’ showt het bedrijf een bewerkingscel met automatische productinvoer, tastermeting op de machine en vergelijkend meten naast de machine voor automatisering, meting en terugkoppeling.

AM met vier lasers

In de ‘Additive Manufacturing’ zone zal een Renishaw RenAM 500Q metalen componenten met hoge snelheid opbouwen. Vier lasers van elk 500 W, die afzonderlijk of tegelijk het werkstuk of de werkstukken opbouwen, maken dat het AM-proces tot wel vier keer zo snel is. Ook wordt volgens het bedrijf een hoge kwaliteit bereikt.

Het systeem heeft automatische poeder- en afvalverwerking en poederhergebruik. InfiniAM, Renishaw’s software voor de bewaking op afstand van AM-processen, is al helemaal klaar voor Industrie 4.0.

Het bedrijf komt verder met een herziene versie van Reporter, de slimme meetapp voor gebruik op machines, die datastreaming met MTConnect mogelijk maakt.

Renishaw, hal 6, stand D48
Hal 9, stand I23 (AM)
Hal 3, stand E36 (Precision Tools)

Zie ook:

Dossier EMO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven