SKF slijpt met real-time procescontrole • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SKF slijpt met real-time procescontrole

Met Intelligent Grinding System (IGS) kan SKF het slijpproces versnellen en de nauwkeurigheid verhogen. De foto is genomen bij het slijpexposium van United Grinding (foto: Reinold Tomberg)

Engineers bij lagerfabrikant SKF hebben kritisch naar het slijpproces gekeken en vervolgens naar eigen zeggen gerevolutioneerd. Door slijtage van de slijpschijf gedurende zijn  wordt de kwaliteit van de geslepen werkstukken aantast. Om alsnog de kwaliteit te garanderen, moest vaak de snelheid worden verlaagd. SKF heeft nu een systeem ontwikkeld die real-time rekening houdt met de toestand van de slijpschijf en het slijpproces.

SKF heeft jarenlange kennis en ervaring van slijpspecialisten vastgelegd en gecombineerd met een gedetailleerd inzicht in het slijpproces. Dit omvat de fysieke interactie tussen de slijpsteen en de verschillende lageronderdelen, en de mechanische en elektronische functionaliteit van elke slijpmachine. Vervolgens werd met behulp van de laatste ontwikkelingen in intelligente machinebesturing, sensoren, software en procesbewakingstechnieken een oplossing ontwikkeld. Het resultaat is een Intelligent Grinding System (IGS), die bestaat uit een reeks processensoren en meetsystemen die informatie zoals o.a. het geluidsniveau, het slijpvermogen en de slijpkrachten, doorgeeft aan een machinebesturing. Hierdoor kan het systeem continu de procesomstandigheden per slijpschijf beoordelen en automatisch en direct de machine-instellingen aanpassen. In de praktijk betekent dit dat elke component unieke slijpparameters heeft, maar qua eindkwaliteit identiek is aan elk ander deel, ook al zijn ze vervaardigd op verschillende machines.

IGS

Volgens SKF was een systeem als IGS een paar jaar geleden nog onmogelijk om te realiseren, omdat besturingen niet de capaciteit hadden om real-time gegevens te intepreteren en binnen milliseconden aanpassingen te doen aan het slijpproces. Het resultaat van IGS is een snellere bewerking, grotere nauwkeurigheid en een betere output, zonder menselijke tussenkomst. Bij SKF, waar wereldwijd jaarlijks miljoenen lageronderdelen worden geproduceerd, zijn er met IGS grote voordelen te behalen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven