Seminars, workshops en apps ondersteunen Techni-Show • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Seminars, workshops en apps ondersteunen Techni-Show

Demonstraties van productietechniek vormen de kracht van de Techni-Show

Beursorganisatie VNU werkt samen met diverse partijen aan de inhoudelijke invulling van Techni-Show 2014 en Esef 2014. Zo presenteert ING vandaag tijdens de opening van beide beurzen de resultaten van een onderzoek dat momenteel in de maakindustrie wordt uitgevoerd.

ING heeft de ambities en de kansen van de maakindustrie in Nederland onderzocht. Na de presentatie tijdens de opening vanmorgen van de beurzen, gaan kopstukken uit de industrie met elkaar in debat over de ambities die de maakindustrie heeft, zou moeten hebben en hoe deze te verwezenlijken. Professor Ben Dankbaar, emeritus hoogleraar bedrijfskunde en partner in Innotep leidt dit rondetafelgeprek. Vanavond worden de awards voor Techni-Show, Esef en Made-in-Holland uitgereikt. De avondopenstelling van de Techni-Show 2014 is dit jaar donderdag 13 maart.

Vakkanjers in actie tijdens de vorige editie van de Techni-Show (foto's: VNU)
Vakkanjers in actie tijdens de vorige editie van de Techni-Show (foto’s: VNU)

Vakkanjers

In hal 7 is 700 vierkante meter ingeruimd voor de Vakkanjers. Gedurende de vier beursdagen strijden deelnemers in vijf categorieën (CNC-frezen, CNC-draaien, mechatronica, CAD-tekenen en robotica) om het Nederlands kampioenschap. Alle wedstrijdopdrachten zijn gerelateerd aan het thema ‘slimmer omgaan met voedsel’. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 21 maart als ook de finales in de andere disciplines zijn afgerond. In oktober 2014 strijden de Nederlandse kampioenen om de Europese titel tijdens EuroSkills in Lille (F).

3D-printen

De Techni-Show informeert ook over 3D-printing. Zo wordt in samenwerking met Metaalunie en FME een seminar georganiseerd. In een ander seminar, in samenwerking met Neofumane, gaat de aandacht vooral uit naar de impact van additive manufacturing op de bedrijfsvoering en strategie als maakbedrijf. Samen met TNO wordt tot slot gekeken naar de technische mogelijkheden. Daarnaast zijn er op Techni-Show meerdere exposanten die deze technologie aanbieden, terwijl bezoekers in de hallen 1, 2 en 3 op de Esef toeleveranciers vinden die 3D-printen inzetten.

Plaatwerkontbijt

Verder vindt er morgen in hal 7 een  plaatwerk-ontbijt plaats. Holland High Tech gaat rond de ‘human capital’-agenda in op het vraagstuk hoe ervoor te zorgen dat de maakindustrie ook in de toekomst nog voldoende middelbaar en hoog opgeleide jongeren een baan kan bieden.

Ketenlogistiek

In samenwerking met de Nevi vindt in het kader van de Esef 2014 een seminar plaats voor industrieel inkopers, met als thema ‘Samenwerken in de keten’. De nieuwe uitdagingen waar de industrieel inkoper voor staat, worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine houdt als eerste spreker een lezing met als titel: ‘Supply Chain Strategy Mindmapping: trendwatching in de praktijk’. Peter Lighthart, CBI expert subcontracting, schetst vervolgens de marktontwikkelingen in de metaalsector (zoals grondstofprijzen en het effect van opkomende landen). Ook gaat hij in op de voordelen van gobal sourcing, de voorwaarden voor succes en welke aspecten van belang zijn. Daarna belichten twee inkoopdirecteuren van Nederlandse concerns hun inkoopstrategie. Eén van hen kiest uit strategische overwegingen om de toeleverketen in Nederland te optimaliseren; de ander kiest voor local sourcing om via inkopen ook toegang te krijgen tot nieuwe markten. Het seminar wordt voorgezeten door Nevi-hoogleraar Prof. dr. Bart Vos van de Universiteit van Tilburg. Het Nevi-inkoopseminar vindt plaats op woensdag 12 maart. Deelname aan het congres is gratis, maar vooraf aanmelden via www.esef.nl is noodzakelijk.

De jarenlange offshoring trend is tot stilstand gekomen. Sommige praten al over reshoring. Het terughalen van werk uit lage lonen landen kan uiteenlopende redenen hebben. Een trend als maatschappelijk verantwoord ondernemen dwingt de OEM’er tot in detail zicht te hebben op zijn toeleverketen. Niemand wil onder vuur liggen omdat zijn producten ver weg onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt worden. “We zien dat er nieuwe tegenstellingen en uitdagingen op de industrie afkomen”, zegt Erik van Assen, netwerkmanager bij Nevi. Veel OEM’ers heroverwegen hun inkoopstrategie. Bij Nevi constateert men dat daarbij uitbesteders steeds vaker ervoor kiezen om diep in de keten betrokken te worden. Daarom zetten ze hun toeleverketen weer op in West-Europa, pakweg in een straal van zo’n 400 kilometer rond de eigen vestiging. Toch betekent dit niet dat het inkopen in lagelonenlanden volledig heeft afgedaan. Sommige uitbesteders kiezen hier bewust voor omdat ze zo toegang krijgen tot heel nieuwe markten.

Tijdens de Esef wordt in hal 2 voor Duitse inkopers een programma voor ‘Zuliefer Matching’ verzorgd. In hal 1 en 3 zijn innovatietheaters over produktontwikkeling, nieuwe machine en branche-trends.

Laserlassen

Op de beursvloer in het Techni-Show theater en in de Croesezaal vinden naast exposantenlezingen ook workshops plaats. Hierin komen innovaties aan de orde die richtingbepalend zijn voor de komende jaren. Samen met het Laser Applicatie Centrum en PWC worden onderzoeksresultaten gepresenteerd van een studie naar de invoering van laserlassen in de Nederlandse industrie. Samen met de Federatie Dunne Plaat vinden een workshops plaats over innovatie-strategische samenwerking, smart engineering en machineselectie.

Met de ingenieursvereniging Kivi organiseert Techni-Show op woensdag 12 maart een mini-symposium en vrijdagmiddag vindt er een speciale editie plaats van de in Eindhoven succesvolle ‘2nd Friday borrel’, waar jonge Kivi-ingenieurs en studenten elkaar op de beursvloer van Techni-Show ontmoeten en dieper ingaan op het thema ‘Human Engineering’.

 App

Beursbezoekers kunnen hun beursbezoek efficiënt plannen. Zo kunnen ze zich onder andere aanmelden voor guided tours. Onder leiding van een expert worden gericht een aantal exposanten bezocht.Bezoekers die liever zelfstandig hun weg zoeken, kunnen via ExpoMatch (ook beschikbaar voor de Esef)  eenvoudig een aantal themaroutes samenstellen. Met één muisklik stel je een themaroute samen over 3D-printing, innovatie, small series manufacturing, 24/7-productie, laser- en robottechnologie maar ook een zelf samengestelde maatwerk-route is mogelijk. Daarnaast kan gericht gezocht worden op afnemersegmenten: aerospace, automotive, dies en moulds, small part machining, general engineering, medical en power generation. ExpoMatch geeft direct een overzicht van exposanten die voor deze afnemerssegmenten een passend aanbod hebben. Voor deze editie van Techni-Show en de Esef wordt eveneens een nieuwe beursapp gelanceerd, zowel voor iPhone als Android. Behalve een exposantenoverzicht en plattegrond, vindt de bezoeker in de app ook het complete programma en kunnen beursmanifestaties direct vanuit de app in de persoonlijke agenda opgenomen worden.

 

Dit artikel is gebaseerd op persberichten van VNU en eerder gepubliceerd in Metaal Magazine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven