Schoenzolen als slangenhuid voor antislip • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schoenzolen als slangenhuid voor antislip

Schoenen waarvan de zolen ‘schubben’ van rvs hebben, beschermen tegen uitglijden en vallen op gladde ondergronden. Dergelijke schubben ontwikkelen bij het buigen van de zool namelijk hogere wrijvingskrachten (dus meer grip) in de voorvoet en loodrecht op de bewegingsrichting. Naar analogie van de Japanse papiersnijkunst worden deze antislipzolen kirigami genoemd.

Als de schoen op de grond staat, is de zool vlak. Maar als de persoon er mee gaat lopen ontstaat een afrollende beweging van de hiel naar de schoenpunt en gaat de zool buigen. Dat meldt netwerk Techniline van Sirris.

Wanneer de zool bestaat uit dunne rvs-platen waar overlappende ‘schubben’ in zijn uitgesneden, zullen deze bij de buiging van de zool gaan uitsteken. Hierdoor veroorzaken ze meer wrijving, met name ter hoogte van de middelvoet en loodrecht op de bewegingsrichting.

Robot met ‘huid’

Het borduurt voort op onderzoek vanuit de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS). Onderzoekers hebben daar 2 jaar geleden een robot ontwikkeld met een soepele ‘huid’ met lasergesneden inkepingen die schubben vormden. Dat maakte dat de robot zich op de grond kon hechten en zich kon voortbewegen als een slang.

De wetenschappers hebben voor het onderzoek naar antislip verschillende schubpatronen getest: vierkanten, driehoeken en gebogen vormen, in verschillende groottes en indelingen.

Bij elk model hebben ze de stijfheid gemeten evenals de hoek waaronder de schubben tevoorschijn komen bij buiging van het materiaal.
Zo is ook per zool de wrijving gemeten op verschillende ondergronden, zoals ijs, hout, vinyl en kunstgras.

Holle bogen

De onderzoekers concludeerden dat bij alle modellen de wrijving toenam, waardoor de zool dus slipvaster werd. De beste resultaten zijn verkregen met een patroon van holle bogen. Op ijs boden deze zolen 20 tot 35% meer wrijving dan gewone zolen.

Een zool met rvs-schubben is lichter dan wanneer spikes of andere systemen worden gebruikt om uitglijden te voorkomen. Ook zijn ze makkelijker op de zolen te bevestigen. Behalve rvs worden in de toekomst ook andere materialen onderzocht, zoals composieten.

Partners gezocht

De schoenen met antislipzool kunnen gebruikt worden voor medewerkers die in gladde (vochtige, ijzige of olieachtige, vette omgevingen) werken of voor bejaarde mensen bij wie een valpartij direct tot complicaties kan leiden.

De wetenschappers zoeken momenteel naar de beste manier om deze zolen op schoenen te bevestigen. Ook zijn ze op zoek naar partners om de technologie op de markt te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven