Scania investeert in nieuwe gieterij Zweden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Scania investeert in nieuwe gieterij Zweden

Scania wil een nieuwe gieterij bouwen in het Zweedse Södertälje. Deze gaat nieuwe, zuiniger motoren leveren voor vrachtauto’s en bussen. Het wordt, met zo’n 150 miljoen euro, één van Scania’s grootste investeringen in een geheel nieuwe fabriek.

De gieterij moet, vergeleken met de huidige gieterij (die in 1914 is gebouwd), de productiecapaciteit verdrievoudigen en het energieverbruik met 50 procent verminderen. Door een efficiëntere verwerking en recycling van materiaal wordt ook de transportbehoefte per geproduceerde eenheid sterk verminderd. Er wordt gedraaid op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Scania gaat er zo’n 1,5 miljard Zweedse kronen in investeren.

Warmteterugwinning

De verwachting is dat het energieverbruik voor elke ton die geproduceerd wordt in de nieuwe gieterij 50 procent lager zal liggen dan in de huidige fabriek. De grootste energiewinst wordt verkregen door verbeteringen in het gietproces en terugwinning van de warmte die hierbij vrijkomt.

Met de invoering van nieuwe methoden voor de verwerking en recycling van materiaal, komt ook het aantal transportkilometers in verhouding tot het aantal geproduceerde eenheden lager te liggen.

Recycling zand

De recycling van het zand dat wordt gebruikt voor de productie van gietvormen (de kernen), zorgt voor de grootste energiebesparing: 70 procent van het zand kan hier worden gerecycled.

In de huidige gieterij is recycling van zand niet mogelijk. Het zand wordt per vrachtwagen over lange afstanden vervoerd. Deze transporten zullen niet toenemen ondanks een verdrievoudiging van het productievolume.

‘Essentieel belang’

“In de voortdurende verschuiving naar een samenleving vrij van fossiele brandstoffen zijn er verbrandingsmotoren nodig die nog energiezuiniger zijn, en verbrandingsmotoren op biobrandstoffen en gas. Vooral voor vrachtwagens en bussen in het langeafstandsvervoer”, zegt Ruthger de Vries, executive vice-president en hoofd Productie en Logistiek bij Scania. “De nieuwe gieterij zal van essentieel belang zijn voor het leveren van zulke motoren.”

De start van de bouw staat gepland voor januari 2019. Bij volledige capaciteitsbenutting zal de nieuwe gieterij hetzelfde aantal werknemers in dienst hebben als de bestaande gieterij, namelijk een kleine 200 werknemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven