Ga naar hoofdinhoud

Sandvik boort composieten met PCD ader

De ‘vein’-technologie is interessant voor het bewerken van composieten. Deze technologie is in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld door Precorp uit de USA. Sinds 2010 werken Sandvik en Precorp samen bij het verder ontwikkelen van deze boortechnologie.

Het Engelse woord ‘vein’ kun je vertalen als nerf, vlam of ader. Dit geeft al aan hoe het polykristallijne diamant dat de eigenlijke snijkant vormt gepositioneerd is in het boorgereedschap: als een ader, een nerf, is het diamant ondergebracht in een hardmetalen drager. PCD-gereedschappen zijn goed inzetbaar voor het verspanen van  hoogsilicium-aluminium, metalmatrixcomposieten (MMC’s) en koolstofvezelversterkte kunststoffen. PCD kan ook worden gebruikt voor (na)bewerking van titanium. Lees ook meer in de twee bijlagen van Sandvik en Precorp:

 

pdf bestand

 C-2940-155 Sandvik

 

pdf bestand  Precorp_Aerospace_Brochure

vein width =Demonstratie van Sandvik tijdens de JEC 2012 van het boren van een laminaat met CFRP in het midden (foto: Sandvik)

 

Sinteren

De eerste stap is het maken van een gleuf of groef in een hardmetalen werkstuk dat een vorm heeft waarbinnen de boorpunt past.  Vervolgens wordt de lege groef of gleuf opgevuld met diamantpoeder dat onder hoge druk van pakweg 60.000 bar en hoge temperatuur van bijna 1500 graden celsiusin een pers gecomprimeerd en omgezet tot een compact PCD snijmateriaal. De derde stap is het solderen van het hardmetalen stuk met de PCD aders op een hardmetalen houder. Bekijk ook de drie video’s hieronder voor meer uitleg

 

Uitleg van Sandvik over PCD vein:

 
Toepassing van vein frees van Kyocera:

 

Filmpje van Sandvik over bewerken composieten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven