Revisie en retrofit machines Elb-Schliff • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Revisie en retrofit machines Elb-Schliff

Elb-Schliff, producent van slijpmachines, voert naast revisie en reparatie van gebruikte machines ook technische retrofit. Hierbij worden de gereviseerde machines voorzien van meetsensoren die de machine kunnen monitoren in het kader van voorspellend onderhoud.

“De markt voor tweedehands machines groeit steeds harder” weet Torsten Eckert, sinds drie jaar verantwoordelijk voor de afdeling ‘Service’ bij van Elb-Schliff en aba Grinding Technologies. Elb-Schliff heeft het serviceteam daarom uitgebreid met nieuwe mensen en een nieuwe werkplaats ingericht in Babenhausen; nabij de hoofdvestiging in Aschaffenburg. In dit ‘Service & Retrofit Centrum’ worden oude slijpmachines weer volledig op de zogenaamde ‘huidige stand der techniek’ gebracht. Een complete technische revisie – een retrofit van de machine – gebeurt in Aschaffenburg.

Standaard slijpmachine vóór reparatie in de werkplaats van Elb-Schliff.

Revisie

Revisies worden vooral uitgevoerd bij standaard slijpmachines, meestal typische standalone machines die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het naslijpen van onderdelen in reparatiewerkplaatsen of voor vlakslijpwerkzaamheden bij de productie van mallen en gereedschappen. Deze machines worden 1:1 aangepast aan de huidige stand van de techniek terwijl de functionaliteit onveranderd blijft.

Bij deze aanpassingen valt te denken aan het reviseren van de mechanica en besturing om zo de slijpmachine geschikt te maken voor de tweedehands machinemarkt. “We geven deze slijpmachines een tweede leven”, verklaart Torsten Eckert. “Na deze revisie kan zo’n slijpmachine namelijk weer 15 tot 20 jaar mee; met een hoge betrouwbaarheid en volledige conform onze hoge kwaliteitseisen. Tevens ontvangen afnemers voor deze tweedehandsmachines een fabrieksgarantie.”

Daarbij is het een voordeel dat Elb-Schliff over een grote voorraad onderdelen beschikt. Het servicesysteem omvat rond de 10.000 onderdelen waarvan 600 tot 1.000 stuks regelmatig worden gebruikt.

Standaard slijpmachine ná reparatie en revisie; naar wens gespoten in de bedrijfskleur van de klant en/of voorzien van functionele uitbreidingen.

Retrofit

De servicewerkplaats is uitsluitend voor kleinere aanpassingen aan de machine. Bij een complete retrofit, in de hoofdvestiging, gaan de werkzaamheden verder. Hierbij worden machines niet alleen volledig gereviseerd en op de huidige stand der techniek gebracht, maar zijn ook uitbreidingen op het functionele vlak mogelijk.

Een mooi voorbeeld hiervan is een oude machine waarvan de V-vlakgeleidingen en een hydraulische aandrijving zijn vervangen door lineaire geleidingen en een lineaire aandrijving. Daarbij kunnen ook meetsystemen worden geïntegreerd die het proces monitoren en stilstandtijden kunnen reduceren. Extra belangrijk is de uitwisseling van de complete besturing zodat de eindgebruiker uiteindelijk kan werken met de nieuwste NC-programma’s. Een aanvullend voordeel daarbij is de hogere productiviteit van de machine. Wanneer de machine bijvoorbeeld wordt uitgerust met een sterkere aandrijving, zijn er ook hogere snelheden mogelijk waarmee conventioneel slijpen uitgroeit tot highspeed slijpen.

Ook energiezuiniger

Aanpassingen worden ook gedaan om machines energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door toepassing van uitschakelmanagement. Hydraulische en mechanische besturingselementen worden hierbij deels vervangen door elektrische actuatoren. De technologisch gereviseerde machines kunnen daarbij worden uitgevoerd met de nieuwste sensoren en meettechnieken die in staat zijn machinedata te verzamelen zodat de werking van de machine vervolgens is te monitoren. Wanneer een motorspindel bijvoorbeeld voorzien is van een geïntegreerde aandrijving en dynamische motion control, zijn de prestaties eenvoudig in de gaten te houden. Wanneer de waarden aangeven dat de prestaties afnemen, is vroegtijdig onderhoud in te plannen. Middels temperatuur-, kracht- en trillingssensoren is een continue monitoring in het kader van voorspellend onderhoud mogelijk.

Prijs

Gemiddeld kost een gereviseerde machine ongeveer 70% van de nieuwprijs. Hiervoor ontvangt de koper een gereviseerde tweedehands machine die voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden op het vlak van slijpmachines; gegarandeerd door de fabrieksgarantie die Elb-Schliff afgeeft. De klanten ontvangen bovendien een kwaliteitsmachine – made in Germany – met Duitse service en kwalitatief hoogwaardige vervangingsonderdelen van de fabrikant – wereldwijd.

Elb-Schliff wordt in Nederland vertegenwoordigd door Laagland Rotterdam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven