Renishaw focust bij EMO op geïntegreerde metingen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Renishaw focust bij EMO op geïntegreerde metingen

XM 60 met ‘vrije meetmodus’ (foto's: Renishaw).

Geïntegreerde metingen en intelligente bewerkingsprocessen: Renishaw toont op EMO 2017 in Hannover onder meer de XM-60 meerassige kalibrator met ‘vrije meetmodus’, zelfcorrigerende software voor de Equator en nieuwe on-machine apps en apps voor mobieltjes. Dit alles om de snelheid en het gebruiksgemak te verhogen, zonder aan nauwkeurigheid in te boeten, stelt Philippe Reinders Folmer, general manager Renishaw Benelux.

De XM-60 meerassige kalibrator, in september 2016 gelanceerd, is in staat om in alle 6 vrijheidsgraden te meten vanuit 1 opstelling, in elke oriëntatie voor lineraire assen. Met de nieuwe versie van Carto 2.1 software krijgt de XM-60 meer functionaliteit. Er zijn 2 systemen van kalibreren”, legt Reinders Folmer uit. “Bij de eerste manier worden eerst doelen ingesteld en gegevens opgenomen, waarna de machine na elk doel even pauzeert. Met de XM 60 is ook een alternatief meetproces mogelijk.” Via deze nieuwe ‘vrije meetmodus’ kunnen namelijk direct gegevens worden opgenomen, zonder dat eerst de posities of zelfs een aantal doelen gedefinieerd moeten worden. Ideaal dus, onder meer voor fabrikanten, bij het assembleren van bewerkingsmachines, maar ook voor gebruikers en voor kalibratiediensten.

Carto 2.1 tijdens een test in free run modus.

De software geeft de fouten getalsmatig en visueel weer in rechtheid (horizontaal en verticaal), schuinstand, verdraaiing en kanteling als functie van de lineaire positie. De metingen zijn handmatig, automatisch of voortdurend te initiëren. Op deze manier zijn rechtheid en kanteling van een as al te controleren voor de volgende assemblagestap wordt gestart, zelfs vóór het besturingssysteem al klaar is. Fabrikanten van machinetafels zullen als aanvullend voordeel zien dat dit, aldus Renishaw, de snelste methode is voor een meerassige meting. Carto versie 2.1 is gratis te downloaden.

SFP2

REVO 2 is een vernieuwing van het REVO meervoudig sensorsysteem. De vernieuwde meettaster voor oppervlakteafwerking (SFP2) voor gebruik met het REVO 5-assig meetsysteem vergroot de meetmogelijkheden van oppervlaktekwaliteit. Het leidt tot tijdsbesparing en minder handelingen met het product. Met de nieuwe SFP2-taster kunnen gebruikers het REVO-systeem met meerdere sensoren gebruiken, zodat schakelend meten, snel scannen met contact en contactloze vision mogelijk zijn op 1 coördinatenmeetmachine. Gegevens van meerdere tasters worden automatisch herleid tot een gezamenlijk nulpunt.

IPC-software

Nieuwe software voor de Equator maakt dat dit flexibele meetsysteem volledig geïntegreerd kan worden met CNC-bewerkingsmachines. Het gaat om IPC (intelligent process control)-software waarmee gereedschapsinstellingen in CNC-productieprocessen geheel automatisch bij te werken zijn. Zo worden bewerkingen constant bewaakt en zo nodig bijgesteld. Doordat elk procesverloop snel wordt gecorrigeerd, blijven productkwaliteit en de productie op peil (blijven erut), terwijl uitval vermindert. Het Equator-meetsysteem zit nabij het CNC-proces, waardoor snelle metingen en aanpassingen op de plek van de productie mogelijk zijn.

Doordat het systeem zichzelf corrigeert, vermindert de kans op fouten en wordt het proces minder afhankelijk van deskundige operators. Tijdens de EMO is een opstelling met de Equator te zien, waarbij een zelfcorrigerend systeem gecreëerd wordt. Het Equator meetsysteem is op 1 of meerdere CNC-bewerkingsmachines aan te sluiten. De Equator-besturing heeft een directe ethernetverbinding naar CNC-besturingen van Fanuc, Mazak en Okuma. Latere softwareversies vergroten de compatabiliteit met CNC-besturingen verder.

Apps

Op EMO demonstreert Renishaw verder zijn groeiende reeks apps voor de smartphone en tablet, die bedoeld zijn voor tastertechniek en het instellen van gereedschap op bewerkingsmachines. De GoProbe app werkt met 1 commando per regel, zodat uitgebreide kennis van machinecode en van programmeren niet nodig is. De app genereert het commando en geeft dit weer op het scherm, gereed voor invoer in de besturing van de CNC-bewerkingsmachine. Deze app ondersteunt spindeltasters en gereedschapinsteltasters, inclusief de nieuwste NC4+. Zelfs nieuwe en onervaren gebruikers kunnen met de app snel vakkundig worden in het programmeren van basiscycli voor meten en gereedschap instellen.

Met de Trigger Logica app kunnen de instellingen van Renishaw tasters op een eenvoudiger manier worden aangepast; sneller en simpeler dan het volgen van instructies op papier. De gratis apps voor iOS en Android worden ondersteund in ruim 15 talen, waaronder het Nederlands.

On-machine intuïtieve apps vergemakkelijken het gebruik voor het meten en inspecteren van CNC-bewerkingsmachines. Zo is er de Set and Inspect app die gebruikersvriendelijk tasterkalibratie, product en gereedschap instellen en productinspectie ondersteunt, dus ook te gebruiken voor gebruikers die nieuw of nog onervaren zijn.

FixtureBuilder drag and drop functionaliteit.

FixtureBuilder

FixtureBuilder is een 3D modelleersoftwarepakket voor het offline creëren en documenteren van opspanningen. Een CAD-model van het te inspecteren product wordt geïmporteerd in FixtureBuilder, waarna de opspanning eromheen gebouwd wordt. Dit geheel van opspanning met product kan vervolgens geëxporteerd worden naar inspectiesoftware. Met de functie Build it zijn werkinstructies en een materiaallijst automatisch te produceren voor elke ontworpen opspanning.

NC4 taster

Andere vernieuwing in hardware is de NC4 taster voor contactloos gereedschap instellen op bewerkingscentra. Samen met de NCi6 interface ontstaat een snelle en precieze oplossing om op vele 3- en 5-assers de geometrie van gereedschap te bepalen, de conditie te verbeteren en thermische veranderingen te volgen. Met snelheden die 10 keer hoger liggen dan bij handmatige oplossingen helpt het NC4-systeem om producten in 1 keer goed te produceren, met als resultaat minder uitval en herbewerking. Er is nu ook een persluchtnozzle die bewerkingsresten wegblaast voordat gemeten wordt en een versie om vocht beter buiten te houden.

Additive Manufacturing

In Hal 27 staat Renishaw in de Additive Manufacturing Zone met de nieuwe versie voor de software voor productievoorbereiding: QuantAM 2017. Dit in eigen huis ontwikkelde systeem is bedoeld voor de metalen AM-systemen van Renishaw, namelijk RenAM 500 M en AM400. De printers hebben een geïntegreerde poederrecycling, waardoor vrijgekomen poeder wordt gefilterd, gezeefd en in de productie blijft. Ook is er een vacuümkamer voor het geheel beheersbaar printen.

“De innovaties worden gestuurd vanuit de wensen van de klant”, geeft Reinders Folmer aan. “En omdat wij zelf produceren en onze producten gebruiken bij onze eigen productie, zien we ook zelf hoe het product of proces te verbeteren is. Verder werken we samen met een reeks gebruikers voor de next level metrologie in machines.” Bij metrologie gaat het om meten en additive manufacturing. Samen met encoders is dit goed voor 93 procent van de verkopen bij Renishaw. De overige 7 procent is voor healthcare. Bij het bedrijf vloeit zo’n 14 tot 15 procent van de omzet terug in R&D (hard- en software). “Dit jaar verwachten we op 16 procent uit te komen. Dat is voor een engineeringbedrijf heel hoog.”

Renishaw geeft op twee stands (in hal 6, stand B46 en hal 27, stand A72) op EMO 2017 in Hannover acte de présence.

Voorbeschouwing

Metaal Magazine is aanwezig op de EMO in Hannover om verslag te doen van de beurs.
Het vakblad heeft een extra dik (70 pagina’s!) voorbeschouwingsnummer uitgebracht.
Neem een abonnement

Bekijk ook:

Dossier EMO
Metaal Magazine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven