Nieuws

Rapid prototyping in de Airbus A380

Een concept van de 'mini suit' voor de First Class sectie in de Airbus A380. Deze opstelling is te zien in de Airbus Showroom in Toulouse (F) (foto: Thorsten Klapsch)

Modellbau Robert Hofmann, onderdeel van de Hofmann Innovation Group uit Lichtenfels (D), heeft een bijzondere opdracht gekregen. Namelijk het ontwerpen van het Business Class interieur van de Boeing A380 voor de Airbus showroom in Toulouse (F). De opdracht bestaat uit het ontwerpen van 28 stoelen met zes individuele cabines en een lounge voor First Class.

Voor het project waren veel individuele componenten nodig die precies op elkaar aan moesten sluiten. De coördinatie van ontwikkeling, productie en montage was hierbij doorslaggevend. Daarbij worden er strenge eisen aan luchtvaartconstructies gesteld. Constructies moeten lichtgewicht zijn en voldoen aan hoge veiligheidseisen. Het gebruik van lichte kunststoffen zoals PEEK of PEI die bestand zijn tegen hoge belastingen en temperaturen dragen hier aan bij. De productie van gereedschappen en het bewerken van deze materialen vragen een speciale aanpak. Door intelligent te ontwerpen en de juiste materiaalkeuze kunnen veel componenten geoptimaliseerd worden. Hofmann maakt gebruik van verschillende spuitgietmatrijzen voor de productie van deze componenten.

Een kijkje in de loungeruimte van de Airbus A380 in de showroom in Toulouse (F) (foto: exm company / H. Goussé)
Een kijkje in de loungeruimte van de Airbus A380 in de showroom in Toulouse (F) (foto: exm company / H. Goussé)

Additive manufacturing

Hofmann maakt naast hoogwaardige kunststoffen ook gebruik van hoogwaardige metalen zoals titanium voor zwaarbelaste onderdelen. Met de 3D-print technologie dat in een korte tijd een grote sprong vooruit heeft gemaakt, stelt Hofmann in staat om metalen onderdelen met complexe geometrieën te produceren. Voorbeelden van onderdelen die met een metaalprinter zijn gemaakt zijn houders voor het bevestigen van de buitenromp met de cabine en de aansluitingen voor de zuurstoftoevoer. Jens Henzler, Managing director bij Robert Hofmann zegt: “3D-printen zet nieuwe maatstaven voor de ontwikkeling van componenten. Componenten die een paar jaar geleden nog onmogelijk waren te produceren met klassieke gietmethoden, zijn nu wel te produceren”.

Lees hier het volledige Engelstalige persbericht over Modellbau Robert Hofmann, rapid prototyping en de Airbus A380: Rapid Prototyping Mock Up Airbus A380-EN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven