Ga naar hoofdinhoud

Project NCplus bespaart energie

Het project NCplus is één van de projecten van de Duitse ‘Effizienz Fabrik’. Dit innovatieplatform, opgezet door onder meer de Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) in samenwerking met de Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) moet de efficiëntie van productiemachines verbeteren en het energieverbruik verminderen. Op de komende Metav worden enkele projecten en resultaten van de ‘Effizienz Fabrik’ gepresenteerd.

Een nieuwe strategie voor het besparen van energie in de machine industrie is het gecontroleerd uitschakelen van bepaalde machine-onderdelen. Afhankelijk van het type machine, wordt slechts 20% tot 80% van de energie daadwerkelijk gebruikt voor de bewerking zelf. De resterende energie wordt verbruikt voor secundaire taken. Juist hier kan energie worden bespaard. Daartoe is binnen de ‘Effizienz Fabrik’ het project NCplus opgezet.

 

NCplus van Effizienz Fabrik 

Onderdeel van NCplus is ondermeer een geïntegreerd koelvloeistof- en thermisch concept waarmee een procesafhankelijke koeling mogelijk wordt en alleen daar te koelen waar het nodig is. Door verbeteringen aan de hoofdspil wordt het mogelijk deze met een hogere bedrijfstemperatuur te laten draaien (bron: Effizienz Fabrik)

 

Een ander zwaartepunt ligt bij het aantal aangedreven assen. Immers zijn niet altijd alle assen in bedrijf en kunnen dus uitgeschakeld worden, voor zover het proces dat toelaat. Hiervoor werd een snelle en spelingvrije rem ontwikkeld. Een optimaal energiemanagement, dat ook de hulpapparatuur intelligent aanstuurt, rond alle energie-efficiëntie rondom de bewerkingsmachines af.

 

Enkele projecten van de ‘Effizienz Fabrik’ zullen te zien zijn op de gemeenschappelijke stand van Nord Rhein Westfalen (NRW) op de Metav 2012 in Düsseldorf (D). Deze wordt gehouden van 28 februari tot en met 3 maart.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven