Prijsstijgingen: juridisch advies kan optie zijn • Metaal Magazine
Nieuws

Nu de schaarste aan sommige materialen en grondstoffen dus de prijzen ervan enorm zijn toegenomen, nemen de levertijden in een aantal gevallen fors toe. Veel partijen ervaren problemen met de stijgende prijzen en de inkoop of levering van schaarse materialen en grondstoffen. Dit baart de sector zorgen en zet het rendement onder druk. Koninklijke Metaalunie deelt die zorg en geeft aan dat het soms een optie kan zijn om juridisch advies in te winnen.

“Door geopolitieke spanningen, coronaeffecten in de keten en antidumpingmaatregelen zijn materialen van buiten Europa moeilijker te verkrijgen of simpelweg duurder”, zegt Metaalunievoorzitter Fried Kaanen. “Hierdoor wordt het lastiger om wereldwijd te concurreren met producten die in Nederland worden geproduceerd.”

Volgens Kaanen is dit speelveld al een poosje ‘erg ingewikkeld’, en maakt de samenloop met verstoorde productieketens van basismaterialen het er niet overzichtelijker op.

“Vooral voor kleinere toeleveranciers aan grote afnemers met veel marktmacht kunnen hogere inkoopkosten druk zetten op de marge. Terwijl een grote staalfabrikant spreekt over het beste kwartaal in decennia, kampen veel mkb-bedrijven enorme verliezen op orders. Dat voelt voor die bedrijven extra bitter.”

Juridisch advies

Alhoewel de organisatie op geen enkele wijze invloed kan uitoefenen op de hoogte van staalprijzen of andere materiaalprijzen, geeft Metaalunie Bedrijfsjuridisch wel (juridische) adviezen hoe hiermee kan worden omgegaan.

De gevolgen van de prijsstijgingen en de schaarste van materialen zijn erg uitzonderlijk. Vanwege die uitzonderlijke situatie raad Metaalunie in de eerste plaats aan om samen met de contractspartij naar een redelijke oplossing te zoeken.

Mocht dit niet lukken, dan kunnen partijen altijd terugvallen op de juridische inhoud en uitleg van de overeenkomst. Wel plaatst Metaalunie de kanttekening dat, gezien de uitzonderlijkheid van de situatie, de juridische uitkomst vaak moeilijk valt te voorspellen.

Leden van Metaalunie kunnen meer informatie over juridisch advies krijgen door in te loggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven