Precisiedraaien Hardinge van hard 100Cr6 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Precisiedraaien Hardinge van hard 100Cr6

Tijdens een ‘Pressetag’, begin deze week in Krefeld (D), toonde Hardinge aan de hand van een demonstratie-werkstuk de mogelijkheden van hardprecisiedraaien. Vanaf de stang werd een ringvorming produkt (buitendiameter 27 mm en hoogte 10 mm) gedraaid uit het materiaal 100Cr6 (lagerstaal) met een hardheid van HRc 62.

De eisen aan dit werkstuk zijn: rondheid op buitendiameter beter dan 5 micrometer, de binnenboring van 21 mm mag een maximale slingering vertonen van 7 micrometer ten opzichte van de buitendiameter en een oppervlakteruwheid van Ra= 0,4 micrometer. In ons land levert BMT Machine Tools in Raamsdonksveer de machines van Hardinge. De video hieronder laat het precisieharddraaien zien.

 

 

Precisieharddraaien width =

Dit werkstuk is met een cyclustijd van pakweg 50 seconden is gedraaid op een Hardinge T42 Super Precision. Na opmeting in de meetkamer blijkt dat de onrondheid op de buitendiameter niet meer is dan 3,12 micrometer en de slingering (co-axialiteit) tussen binnen- en buitendiameter blijkt 3,19 micrometer te zijn (foto: Reinold Tomberg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven