Ga naar hoofdinhoud

Postprocessor bottleneck bij draaifrezen

Een draaifreescentrum met standaard configuratie (X-, Y-, Z-, B- en C-as) is te vergelijken met een vijfassige freesmachine. De freesfuncties van de meeste CAM-pakketten zijn in theorie allemaal uitvoerbaar op een draaifreescentrum. De belangrijkste bottleneck is de postprocessor die de geprogrammeerde banen feilloos zou moeten vertalen naar de vereiste machinecode.

Een correcte aansturing van een draaifreescentrum via een CAM-systeem vereist uiteraard een 100% werkende postprocessor. Ervaring van Sirris leert dat een postprocessor die alle machinefuncties dekt standaard niet beschikbaar is. ‘Plug en play’ is nog toekomstmuziek. Als gebruiker verwacht je dit uiteraard wel, maar de praktijk leert dat dit niet zo is.

 

Compleetbewerken op draaifreesmachine WFL

 

Een indrukwekkende machine voor compleetbewerken van WFL zoals getoond op de Metav 2012 in Düsseldorf (D). Op de machine een complex werkstuk. Hoe complexer een werkstuk, hoe meer zin het heeft om in één opspanning alle bewerkingen uit te voeren (foto: WFL)

 

Complex

Draaifreescentra zijn voor veel CAM-leveranciers ook nog complexe machineconfiguraties en als de CAM-leverancier de eigenaar van een nieuw draaifreescentrum vraagt welke functies de postprocessor allemaal moet bevatten, is dit voor die eigenaar uiteraard een moeilijke vraag, omdat hij zelf lang niet alle machinemogelijkheden kent, laat staan alle G- en M-ISO-codes.

 

Samenwerken

Belangrijk bij de configuratie van de postprocessor is dat CAM-leverancier en machinefabrikant goed samenwerken en samen tot een oplossing willen en kunnen komen. In een ideale situatie gebeurt het testen van de postprocessor op een demomachine bij de machineleverancier en gebeurt de overdracht pas als alles getest en goed bevonden werd.

 

Aanspreekpunt

Ook belangrijk binnen dit kader is een aanspreekpunt bij de CAM-leverancier en de machinefabrikant. Gezien de complexiteit van deze draaifreescentra is de kans reëel dat er bij zowel de CAM-leverancier als machineleverancier slechts één specialist aanwezig is die vertrouwd is met draaifreescentra, wat vertragingen met zich mee kan brengen.

 

In het komend nummer van Metaal Magazine dat komende vrijdag 27 april aflevering 2 van onze serie over compleetbewerken op draaifreescentra. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven