Post-processing dienst bij Leering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Post-processing dienst bij Leering

Leering Hengelo, specialist in nabewerken van 3D-geprinte producten, biedt post-processing nu ook als dienst aan. Dit is een van de resultaten van een samenwerking tussen Leering Hengelo en AMT (Additive Manufacturing Technologies Ltd.).

Bij batchmatige productie kan nabewerking tussen de 17 en 100% aan de totale 3D-productietijd toevoegen Bovendien maakt nabewerking van 3D-geprinte onderdelen een aanzienlijk deel uit van de totale kosten per onderdeel. Dit kan oplopen tot 60% van de totale kosten, afhankelijk van de toepassing, stelt het persbericht.

Automatisering van de nabewerking is dus cruciaal, meent Jan Panhuis, senior technisch commercieel adviseur bij Leering Hengelo. “3D-printen is een groeiende markt, maar met alleen een printer ben je er nog lang niet”, vertelt hij. “De finishing touch is de post-processing.”

Technologieën combineren

Leering Hengelo en AMT zijn een samenwerking aangegaan gericht op de verkoop en verdere doorontwikkeling van 3D-print-nabewerkingstechnologie. Zo worden de volledig geautomatiseerde Normfinish de-powdering machines van Leering Hengelo gecombineerd met de PostPro3D-machines van AMT.

De PostPro3D werkt met een chemisch proces waarbij de oppervlakte van 3D-geprinte producten op basis van thermoplastische polymeren geautomatiseerd kan worden verdicht en gladder worden gemaakt. De oppervlaktekwaliteit die hiermee kan worden bereikt, is te vergelijken met die van moderne spuitgiet-technieken.

Straalcabine als oplossing

Panhuis ziet post-processing steeds belangrijker worden bij printen in een poederbed-omgeving. “Op een ‘build’ die uit een printer komt zit namelijk nog veel poeder. Dat kun je er bijvoorbeeld af halen met blazen, afzuigen of trillen. Het overtollige poeder kan worden hergebruikt, maar op het product zelf zit dan nog restpoeder. Dit wil je graag verwijderen. Een straalcabine, al dan niet met draaikorf (voor kunststof geprinte delen), kan een oplossing zijn.”

Leering Hengelo heeft met de Normfinish 3D-serie een oplossing voor het industrieel automatisch stralen. De Normfinish-3D-serie met draaikorf is er in drie versies: Excel, Smart en Solid.

Het Normfinish 3D Excel-systeem biedt een oplossing voor het industrieel automatisch stralen van kleine/medium delen met grote printvolumes op een hoogfrequente basis. Bovendien biedt het een separate mogelijkheid voor handmatig stralen van grote delen.

De ‘Smart’- en ‘Solid’-versies zijn bedoeld voor kleinere volumes en met minder instelmogelijkheden voor het proces.

3D-geprint onderdeel verdichten en vergladden

Na het stralen van 3D-geprinte producten blijven deze nog een beetje ruw en poreus, waardoor ze vocht opnemen, stelt Panhuis. “Er is dus een risico van vochtopname, vervuiling en bacteriën. Dat geeft geen optimaal resultaat, en het is vaak een probleem en beperking bij het gebruik van 3D-geprinte delen, in welke toepassing dan ook.”

AMT heeft een gepatenteerd chemisch procedé ontwikkeld waarmee de 3D-geprinte oppervlakken kunnen worden verdicht en verglad.

Tijdens het proces in de Postpro3D wordt op het geprinte oppervlak een speciale vloeistof gedampt. Die vloeistof laat in de buitenste laag met pieken en dalen van de 3D-print de pieken als het ware in de dalen vloeien. “Je brengt dus geen extra laag van een ander materiaal aan, maar maakt gebruik van het originele printmateriaal om het product te verdichten en gladder te maken.”

Vloeistof in dampvorm

In het kort verdicht en vergladt de gepatenteerde Postpro3D-machine van AMT producten met een speciale vloeistof in dampvorm. “Groot voordeel is dat, zeker in samenspel met de Normfinish-serie, de nabewerking in deelstappen relatief gemakkelijk kan worden geautomatiseerd.”

“Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie in zowel de productietijd als de kosten van 3D-geprinte delen. Het is de ‘ontbrekende schakel’ om in de toekomst tot een volautomatisch proces te komen.”

Eén aanbieder

Klanten vragen Leering Hengelo geregeld de post-processing op zich te nemen. Het gaat daarbij onder andere om geprinte speelgoedpoppetjes en corona-gezichtsmaskers. Nu loopt er een test voor dopjes voor maatbekers.

Panhuis: “Klanten willen een kant-en-klare oplossing. Ze willen niet stralen bij de ene aanbieder en verwerking met een Postpro3D-machine bij de ander. Wij kunnen nu de post-processingstappen volautomatisch uitvoeren voor de klant.”

“We voeren eerst een proef voor de klant uit en als het resultaat goed is en aan de eisen voldoet kunnen wij de volledige nabewerking op ons nemen.”

Panhuis merkt dat sommige klanten nog een te klein aantal geprinte onderdelen hebben om te investeren in de post-processing-oplossing van Leering Hengelo. “Wij hebben de kennis en de apparatuur.”

Voordelen Postpro3D

Postpro3D heeft volgens hem een paar grote voordelen: “Het oppervlak van het product (Ra-waarde), wordt gladder. Het product wordt sterker en kan dus lichter van constructie worden, maar de maatvoering verandert niet. De poreusheid is minder, dus is er minder vochtopname.”

“Het is getest op meer dan tachtig thermoplastische polymeren. En het is een volledig gesloten systeem. Dit waarborgt de veiligheid voor de gebruiker.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven