Plasma- en poederdek-lassen gecombineerd • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Plasma- en poederdek-lassen gecombineerd

Onder begeleiding van het PTJ Forschungszentrum Jülich is in Duitsland het zogheten ‘Optiweld’-project opgestart voor het ontwikkelen van een nieuw lasprocédé voor het lassen van torens voor windmolens

De torens voor windturbines worden steeds groter: hoogtes boven de honderd meter en een diameter van zes meter zijn intussen stand der techniek. Dit betekent ook dat de plaatdikte van de stalen platen die verwerkt worden steeds dikker wordt: tot wel 50 mm dik.
Siag lassen windmolensStaalbouw bij Siag Tube & Tower in Leipzig (D). Voor de bouw van grote windmolens worden de verlassen plaatdiktes steeds dikker. Het ‘Optiweld’-lasprocédé kan dan uitkomst bieden (foto’s: Siag)

Volgens het PTJ is daarmee de lastechnologie een sleuteltechnologie geworden voor een efficiënte fabricage van windmolens. De Duitste overheid heeft 614.000 euro beschikbaar gesteld. Het budget voor het totale onderzoekproject bedraag één miljoen euro. Het doel is om plasmalassen te combineren met de lastechniek onderpoederdek-lassen. Het voordeel van plasmalassen is dat de lasboog sterk ingesnoerd wordt, zodat een hoge energiedichtheid ontstaat.

 

Afschermen

Bij het gecombineerde proces biedt het laspoeder het voordeel dat de plasmastraal en de lichtboog door het poeder afgeschermd worden van de buitenwereld. Met het proces zijn naar alle waarschijnlijkheid diepe lasnaden goed maakbaar met relatief korte lastijden en een hoge laskwaliteit.

Naast het PTJ Forschungszentrum Jülich werken aan het project mee: het Institut für Stahlbau en het Institut für Werkstoffkunde de van Leibniz universiteit van Hannover en de bedrijven Siag (zie de bedrijfsvideo van Siag hier onder) en Kjellberg (bron: IDW).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven