Parts & Tools denkt mee • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Parts & Tools denkt mee

Instrumentmakerij Parts & Tools heeft sinds de zomer de beschikking over een tweetal Hurco machines: een draaibank van het type TM6 en de kleinste vijfasser van Hurco, een VMX10U. Hierop worden diverse prototype producten en kleine series gemaakt. Maar het blijft niet bij maken alleen.

Eric-jan de Jong, eigenaar van Parts & Tools, maakt niet alleen producten voor derden, hij denkt mee bij het ontwerp en assembleert zelfs bepaalde producten. Veel spin-offs van onder meer de TU-Twente zijn erg actief met het maken van prototypes en kleines series van bepaalde nieuwe producten en weten inmiddels de weg naar Enschede te vinden.

 Parts & Tools denkt mee

Eric-jan de Jong van Parts & Tools produceert niet alleen, maar denkt mee bij het ontwerp. Links een oogcamera voor India (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s zie onze digitale fotoreportage)

  

Als voorbeeld laat De Jong een oogcamera zien. “Deze oogcamera is ontwikkeld voor een ziekenhuis in India. Daar zijn te weinig hoog opgeleide oogartsen, maar door een soort pre-screening kunnen lager gediplomeerden al voor een deel kijken wat er gaande is zodat alleen de lastige problemen bij de oogartsen komen.” Het idee voor de camera is ontwikkeld door Focal Optical, maar De Jong kreeg alleen maar een schets met de diverse lenzen er op. “De rest moest ik zelf uittekenen en als prototype gaan maken, net zoals dat vroeger op de universiteiten de gewoonste zaak van de wereld was.”

 

Tijdwinst

Parts & Tools investeerde afgelopen zomer in een nieuwe bedrijfsruimte in Enschede en een tweetal Hurco machines, een TM6 draaibank en een VMX10U vijfassige freesbank. “Voorheen heb ik altijd in ISO-geprogrammeerd, maar nu met de Hurco besturing is alles veel overzichtelijker. Zeker bij enkel stuks is het belangrijk om snel te kunnen programmeren. De totale tijd van programmeren en produceren wordt korter. Bovendien kun je meteen op het tweede scherm kijken of het product klopt.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven