Op weg naar digital twin • Metaal Magazine
Nieuws

Op weg naar digital twin

Prespective en Qing bundelen hun krachten om machinebouwers en fabrikanten te helpen bij de inzet van een digital twin. Waar liggen kansen, hoe pas je het toe en vooral ook: hoe krijg je draagvlak. Softwareontwikkelaar Prespective en ingenieursbureau Qing gaan samenwerken zodat bedrijven digital twinning effectief kunnen toepassen.

Beide bedrijven geven aan in Nederland voorloper te zijn op het gebied van zowel de softwareontwikkeling van een digital twin als het toepassen ervan. Met de krachtenbundeling willen ze hun opdrachtgevers strategisch voordeel bieden op het gebied van digital twin-toepassingen.

Digital twin

Door een digital twin (digitale tweeling) en simulatie in te zetten, kunnen bedrijven risico’s doorlichten, proefdraaien én een laatste update doorvoeren nog voor er één onderdeel is geproduceerd. Dus nog voor er bijbehorende kosten gemaakt zijn, stelt Qing. Zo wordt aangepast en pas gebouwd en geproduceerd als zeker is dat het proces of de machine aan de vooraf gestelde eisen voldoet.

Digitale transformatie op gang brengen

In de meeste productielijnen wordt digital twinning nog niet volledig ingezet. Dit omdat bijvoorbeeld de juiste data ontbreekt, of omdat er nog onvoldoende kennis of te weinig commitment is binnen het bedrijf om de broodnodige digitale transformatie in te zetten.

Voor veel engineers, managers en directeuren is dit een doorn in het oog. Het stagneert de ontwikkeling van de zo gewenste digitale transformatie.

Dit moet en kan anders, zegt Gino van der Zijde van Prespective: “Digital twin heeft juist de potentie om de positie van een bedrijf enorm te versterken. De technologie biedt oneindig veel mogelijkheden.”

En daar wringt vaak ook de schoen. Want wanneer en hoe zet je als bedrijf de eerste stap en wat werkt voor mijn organisatie? “Dit is maatwerk”, geeft Bram de Vrught van Qing aan.

Toegespitst op bedrijf

Daarom hebben Qing en Prespective samen een aanpak ontwikkeld om te komen tot een Digital Twin Roadmap. Een oplossing die bedrijven laat zien waar kansen voor digital twinning liggen en hoe deze toegepast kan worden.

Een plan dat volledig is toegespitst op de eigen casus van het deelnemende bedrijf en hun niveau op het gebied van digitale transformatie.

Van het strategische doel tot de concrete vervolgstappen voor hoe de eerste digital twin toegepast kan worden in de productiefaciliteit. Of, als een bedrijf nog niet zo ver is, het in kaart brengen van de eerste stappen richting dat doel.

De Vrught: “We zorgen niet alleen voor een technisch concreet plan, maar ook dat je belangrijke stakeholders meekrijgt in het proces.”

Biedt inzicht, creëert draagvlak

Na een eerste strategiegesprek volgt een Digital Twin Innovatiesessie.

“Tijdens deze eerste twee stappen zitten alle stakeholders al aan tafel”, aldus De Vrugt. “Dit zorgt ervoor dat we alles in beeld krijgen én tegelijkertijd werken aan draagvlak.”

“De implementatie van deze technologie vraagt veel van een organisatie, dus het is belangrijk dat iedereen betrokken is bij dit proces.”

Het resultaat van het traject is een op maat gemaakte Digital Twin Roadmap op basis van de eigen wensen, doelen en strategie. “Het bevat een helder overzicht van de investeringen en wat deze opleveren.”

“Vanuit de strategie beschreven naar concrete vervolgstappen voor hoe je jouw eerste digital twin gaat toepassen in de fabriek”, zo omschrijft Van der Zijde het.

“Of als je nog niet zo ver bent, het in kaart brengen van de eerste stappen richting dat doel. Zo willen we heel Nederland op de kaart te zetten op het gebied van het toepassen van digital twinning.”

Meer informatie:

Digital Twin Roadmap

Lees ook:

Digital twin voor smart produceren (14 november 2019)

Metaal Magazine 8 – 2019 – pag. 51 (premium)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven