Onderkoeld metaal blazen als glas • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onderkoeld metaal blazen als glas

Onderzoekers in Duitsland hebben aangetoond dat het ook met metalen mogelijk is om een glasachtige toestand te verkrijgen. Deze ‘bulk metallic glasses’ hebben interessante eigenschappen: sterk als staal en zo elastisch als kunststof.

De zogheten ‘metallischen Massivgläsern’ zijn bijvoorbeeld ideaal als materiaal voor veren. Op zich is de glasachtige toestand van metalen al langer bekend. Echter vanwege de enorme afkoelsnelheid, een miljoen graad per seconde, om de onderkoelde toestand te bereiken, was het alleen mogelijk om dunne metaafolies te maken.  De doorbraak is dat nu ook glasmetalen te maken zijn van enkele centimeters dik. Lees meer in het bijgevoegde persbericht:

 

 Metallische Schmelzen erstarren zu massivem Glas.

 

metaalglas

Druppels metaalglas (onder en in het midden). Deze ontstaan uit een legering van zirkoon, koper, nikkel, aluminium en niobium. Bij het afkoelen ontstaat geen kristalstructuur maar een glastoestand (foto: IDW/Saar-Uni)

 

Metaalblazen

Van kunststof is de amorfe (glasachtige) toestand al veel langer bekend. Metaalglas zou je op dezelfde manier als kunststof kunnen verwerken. Bijvoorbeeld door blaasvormen of spuitgieten. Ook fijngieten zou een interessante verwerkingsmethode zijn. Uiteraard is glas de meest bekende vorm van een amorfe structuur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven