Ga naar hoofdinhoud

Okuma verbetert thermische stabiliteit

Het afgelopen decennium ontwikkelde Okuma drie verbeteringen op het gebied van verspanende machinetechnologie, die voor bijna het gehele programma zijn doorgevoerd: het Thermo Friendly Concept (TFC), het Collision Avoidance System (CAS) en Machining Navi.

TFC is een combinatie van machineconstructie, sensor- en besturingstechniek met als doel het verhogen van de thermische stabiliteit en daarmee het garanderen van de precisie binnen nauwe grenzen. Machinedelen zoals asaandrijvingen produceren warmte, die resulteert in maatafwijkingen. Die kunnen handmatig gecorrigeerd worden, maar dat gaat ten koste van de productiviteit. Een andere mogelijkheid is het klimatiseren van de werkplaats, maar dat is alleen in bijzondere gevallen rendabel. Basis van TFC is een thermisch geoptimaliseerde constructie en locatie van alle kwaliteitsbepalende machinemodules. Bekijk hier een video van TFC.

 

350 x 263 okuma

Met simulatietechnieken wordt in de ontwerpfase bij een nieuwe machine naast het statische en dynamische gedrag ook de thermische invloed geanalyseerd. Het ontwerp wordt zodanig aangepast dat de thermische effecten op de productgeometrie niet alleen zo gering mogelijk zijn, maar ook voorspelbaar en reproduceerbaar. In het voorbeeld hierboven in plaats van 8,5 mircometer maar 2 micrometer met TFC (foto’s: Okuma/Reinold Tomberg, met verontschuldiging voor de twee hinderlijke reflecties)

 

Botsing

Het botsingsbeschermingssysteem CAS reduceert de insteltijden, vooral bij complexe bewerkingen. Bovendien kunnen gebruikers de standaard gereedschapbreuk- en slijtagebewaking voor zowel vaste als roterende gereedschappen voor alle aangedreven assen individueel toepassen. CAS gebruikt 3D-modellen van werkstukken, gereedschappen, opspanmiddelen, gereedschaprevolvers en de losse kop om ‘vooruit te denken’ over de actuele bewegingen van de machinecomponenten. De besturing kan, met realtime simulatie, op interferentie controleren om de machine te stoppen.

 

350 x 263

 

Met Machining Navi heeft de operator keuze tussen een aantal optimale spilsnelheden. In ons land wordt Okuma vertegenwoordigd door Gelderblom

 

Minder trillingen 

Meest recente innovatie is ‘Machining Navi’ (MN), een samenstel van operator-ondersteunende voorzieningen die zijn gericht op het onderdrukken van trillingen. Okuma gaat ervan uit dat de beheersing van het trillingenprobleem in samenhang met het optimaliseren van de snijcondities direct leidt tot een verbetering van de productiviteit. Machining Navi helpt de operator om binnen de stabiele, trillingvrije gebieden in het bewerkingsspectrum de optimale snijcondities te vinden. Sensoren in de machine detecteren deze condities; na analyse en het nodige rekenwerk wordt de spilsnelheid automatisch aangepast.

 

(Tekst: Hans Koopmans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven