Nieuwe digital twin Comau bij Maserati • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe digital twin Comau bij Maserati

Met een 'digital twin' kunnen productiebedrijven hun productiviteit verbeteren (foto: Comau).

Comau heeft een krachtige nieuwe digital twin ontwikkeld die productielijnen realtime weerspiegelt. Dat vergemakkelijkt volgens het Italiaanse bedrijf de optimalisering van complexe processen en productiescenario’s. Met de digital twin heeft Comau ondermeer de deurmontagelijn bij Maserati gedigitaliseerd. Dat meldt Aandrijftechniek.

Met een digitale tweeling van de productieomgeving (zowel machine als mens) kunnen gebruikers onder meer de ergonomie van afzonderlijke processtappen en -methoden verbeteren. Ook kunnen vroege waarschuwingssignalen tijdig worden herkend en prognoses worden gedaan op basis van gedigitaliseerde data van de productie.

Zo zijn met behulp van de virtuele omgeving modificeringen van de installatie te simuleren, inclusief het introduceren van nieuwe producten en productie-eisen.

Virtual reality bij Maserati

Bij de deurmontagelijn van de Maserati Levante worden virtual reality brillen gebruikt. Medewerkers kunnen daarmee binnen de virtuele omgeving in de productielijn rondkijken, rondbewegen en essentiële processen en machineparameters volgen, bijvoorbeeld door het continu testen van trillingen, en temperatuur.  Dit systeem is met behulp van FlexSim ontwikkeld

Het digitale dashboard herkent ook problemen die tot flessenhalzen of storingen zouden kunnen leiden. Als medewerkers bijvoorbeeld een potentieel ‘probleem’ op een laswerkstation constateren, kunnen ze het noodzakelijke reserveonderdeel direct ter plaatse produceren met behulp van een 3D-printer, die is gemonteerd op een Comau NJ 60 robot.

De samen met Autodesk en Continuous Composites ontwikkelde toepassing toont hoe ondernemers naar behoefte lichte, kant en klare onderdelen kunnen produceren. In de Maserati-fabriek leidde deze mate van voorspellende intelligentie tot een hogere productiviteit en lagere kosten.

Comau is al meer dan 45 jaar wereldwijd specialist in industriële automatiseringsoplossingen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven