'Nevelvanger' ín de machine (+video) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Nevelvanger’ ín de machine (+video)

DMG Mori brengt het zelf ontwikkelde zeroFog op de markt. Deze ‘nevelvanger’ zuigt nevels van verspreid koelmiddel af die ontstaan tijdens metaalbewerking. De compacte ZeroFog, die ín de bewerkingsmachine geplaatst kan worden, is bedoeld om een schone werkomgeving te garanderen.

In de afgelopen jaren zijn steeds meer automatiseringssystemen in de productie gekomen. Dit om een efficiënte productie, duurzame productkwaliteit en een betere werkomgeving te creëren.  

Een veel voorkomend probleem bij metaalbedrijven met automatisering blijft echter de nevel die ontstaat uit verspreid koelmiddel tijdens het bewerken van metaal, zeker als gedurende langere tijd wordt bewerkt. Deze koelvloeistof ontsnapt als nevel uit de machine en zweeft als fijne deeltjes in de lucht.

Olie in nevel verslechtert omgeving

De nevel ontstaat wanneer koelvloeistof wordt verstoven tijdens het bewerken of wanneer koelvloeistof verdampt door de warmte van de bewerking.

De olie in de nevel kan de nauwkeurigheid van de bewerking en de werkplaatsomgeving verslechteren en is levert bovendien een risico op voor de gezondheid van de operator.

Een afscheider voor het verwijderen van olienevel en het afzuigen van schone lucht kan een belangrijke troef zijn in productieomgevingen.

Milieuvriendelijk en groen

Een olienevel-afscheider vermindert niet alleen het risico dat apparatuur niet meer (optimaal) functioneert, maar zorgt ook voor een milieuvriendelijke, groene omgeving.

Daarom neemt – met de toenemende behoefte aan automatisering – ook de behoefte aan krachtige olienevel-afscheiders toe.

Zuigt fijne nevel af

Het in eigen huis ontwikkelde zeroFog is uitgerust met een geavanceerd eindfilter dat voldoet aan de Hepa-filternormen. Het vangt meer dan 99,97% van de fijne deeltjes van 0,30 μm op.

Daarmee zuigt het, aldus DMG Mori, op betrouwbare wijze de fijne nevel af die ontstaat tijdens het bewerken. Zo wordt een schone bewerkingsomgeving gecreëerd..

Geen installatieruimte nodig

De compacte behuizing en vorm werden gerealiseerd door een ‘hydrodynamisch optimaal ontwerp’, stelt DMG Mori. Er is geen installatieruimte nodig omdat het filter in een bewerkingsmachine kan worden ingebouwd. De mist ‘lekt’ zo niet meer buiten de machine.

Onderhoudsvriendelijk

zeroFOG wordt geleverd met een automatische reinigingsfunctie voor het primaire filter, waardoor het onderhoudsvriendelijk is. Verder bespaart het systeem op onderhoudstijd en -kosten, aldus DMG Mori.

Vergeleken met conventionele olienevel-afscheiders is zeroFOG een daadwerkelijk energiebesparend en milieuvriendelijk product, stelt het bedrijf. Het levert daardoor een bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Video

Bekijk een video met uitleg

Lees ook:

Spanen optimaal verwijderen met AI (25 januari 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven