Spanen optimaal verwijderen met AI • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Spanen optimaal verwijderen met AI

De hoeveelheid spanen op verschillende locaties in het bewerkingsgebied worden gedetecteerd (foto's: DMG Mori)

DMG Mori heeft in Japan AI Chip Removal ontwikkeld. Daarmee worden spanen die tijdens de metaalbewerking in de machine ontstaan, gedetecteerd en met behulp van artficial intelligence (AI) op een vooraf bepaald moment op de meest optimale manier automatisch verwijderd. Zo loopt de bewerkingsmachine niet onvoorzien vast.

De laatste jaren hebben steeds meer bedrijven automatiseringssystemen bij machines geplaatst, waardoor 24/7 manloos kan worden gewerkt. Een van de problemen die bedrijven ondervinden bij dit manloos produceren, is dat de bewerking onverhoopt kan stoppen als gevolg van een opeenhoping van spanen die tijdens de bewerking zijn ontstaan.

4 stappen

AI Chip Removal biedt hiervoor een oplossing in 4 stappen: Camera’s die opnamen van de bewerkingsruimte maken en AI die met algoritmen de beelden interpreteert en het vervolgtraject in gang zet. Het gaat daarbij om de detectie van de hoeveelheid spanen op verschillende locaties, het bepalen van het reinigingspad en de reinigingsmethode, en het bepalen van het juiste moment om het reinigingstraject te starten en de spanen af te voeren.

Opnamen tijdens bewerking

2 camera’s bovenin de bewerkingsruimte van de machine maken diverse opnamen tijdens de bewerking. AI detecteert waar de spanen liggen en in welke hoeveelheden, zelfs als tijdens de bewerking gebruik wordt gemaakt van koelsmeermiddel. De camera’s blijven goed zicht houden op de bewerkingsruimte door waterafstotende films op de lens alsmede koelsmeermiddel en perslucht.

Optimaal schoonmaakpad

Vervolgens bepaalt het systeem voor elke locatie met spanen automatisch een optimaal schoonmaakpad (met de juiste hoeveelheid koelsmeermiddel) en het moment dat de schoonmaak volgens dit pad het beste kan worden uitgevoerd.

Voor het daadwerkelijk wegspoelen van de spanen zitten bovenin de machine nozzles die kunnen draaien en zwenken voor een zo groot mogelijk bereik.

Op optimaal moment

Als het door het systeem bepaalde, juiste moment is aangebroken, spuiten deze nozzles de met spanen gedetecteerde locatie schoon volgens het vooraf bepaalde schoonmaakpad.

AI Chip Removal heeft ook een lerend vermogen waarbij eerdere ervaringen en omgevingsfactoren in de specifieke machine worden meegenomen voor volgende keren. Dat alles maakt dat de machine met automatisering optimaal kan blijven presteren.

Het concept is toepasbaar op de horizontale bewerkingscentra NHX 4000 derde generatie/NHX 5000 derde generatie en NHX 5500 tweede generatie/NHX 6300 tweede generatie.

Digital event

DMG Mori, die elk jaar in Pfronten een open huis houdt, organiseert dit jaar een digitaal event, van 2 tot 4 februari 2021.
Bekijk het programma

Bekijk de werking van de AI Chip Removal (video)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven