Negen inzendingen genomineerd voor European Engineering Awards • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Negen inzendingen genomineerd voor European Engineering Awards

In het kader van de vakbeurs ESEF zijn de inzendingen van negen exposanten genomineerd voor de European Engineering Awards. Het zijn de bedrijven ACE, Cibo, Cranendonck. KIN, MTA, Multin Hitech, Nedap, Rena en SMS.

  • De nieuwe lijn sanitaire cabines en volkernkasten van ACE in Eindhoven onderscheiden zich volgens de jury door de combinatie van strak design en slimme techniek. Dat resulteert onder meer in extra privacy en veiligheid. Door een speciaal deurscharnier, volledig geïntegreerd in de constructie, kunnen kinder)vingers niet meer worden afgekneld.
  • De Rapid Combi Disc van Cibo in Tildonk (B) is een slijpschijf die is opgebouwd uit lamellen van schuurlinnen en een nieuwe generatie ‘surface conditioning’. Door combinatie van bewerkingen en een grotere duurzaamheid van materialen kan 50 tot 70 procent worden bespaard op slijpkosten. De Rapid Combi Disc is op iedere slijpmachine te gebruiken.
  • Een heel andersoortig product waarbij de milieufactor hoog scoort is de nieuwe verzinklijn van Cranendonck in Maarheeze. De beits- en zoutzuurbaden in het voorbehandelingtraject hebben plaats gemaakt voor een werpstraaltunnel en door optimalisatie van het verzinkprocédé is een besparing bereikt van 40 procent op het zinkverbruik. De lijn vergt daarnaast de helft aan mankracht en vloeroppervlak.
  • Van KIN Machinebouw in Rijen is de Rofitec R 6002/2, een machine waarbij op basis van centrifugaalkracht vaste stoffen of slurries worden verwijderd uit vloeibare mengsels. Door het vermijden van ongewenste wervelingen kunnen ook heel fijne deeltjes worden afgescheiden. De jury spreekt van ‘een schoolvoorbeeld van een eenvoudig basisidee waarmee indrukwekkende resultaten worden behaald’.
  • Bij de Revendor van MTA in Helmond gaat het om een machine voor het terugnemen van wegwerpverpakkingen. Op basis van de streepjescode kan de machine een groot aantal verpakkingen herkennen en na versnippering in de juiste container deponeren voor hergebruik. De automaten kunnen worden geplaatst in winkels en winkelcentra. ‘Niet zozeer hightech, maar wel uitermate doeltreffend’, aldus het oordeel van de jury.
  • Van Multin Hittech is de Silver Writer II, een machine waarmee films in diverse afmetingen kunnen worden belicht en vervolgens afgevoerd naar verschillende typen ontwikkelaars. Ten opzichte van de vorige generatie machines ligt de kostprijs 30 procent lager en is de capaciteit met 40 procent toegenomen. De jury spreekt dan ook van ‘een knappe doorontwikkeling van een bestaand product’.
  • De GAN Electronic van Nedap Power Supplies in Groenlo is een elektronisch voorschakelapparaat voor het aansturen van assimilatielampen in de kastuinbouw. Naast de compacte en lichte bouwwijze (minder schaduwwerking en een lichtere dakconstructie) was de jury vooral onder de indruk van de forse besparingen in het energieverbruik.
  • Flexibele automatisering op basis van bestaande onderdelen’, daar draait het ook om bij de Renacel van Rena non-ferrogieterij in Maasbree. Bij deze CNC-poductiecel worden de gietproducten op de aanvoerband herkend door een camerasysteem en vervolgens door een robot in de bewerkingscel geladen en na bewerking in de juiste krat gestapeld. Door het ontbreken van productspecifieke opnames zijn snelle ombouwtijden mogelijk en vormt de seriegrootte geen belemmering.
  • De automatische profielslijpcel van SMS in Tilburg is ontwikkeld voor het profielslijpen van hardmetalen en keramische snij- en stansgereedschappen met nauwkeurigheden van ± 1 micrometer. Dankzij een zesassige robot, die zowel producten als slijpschijven wisselt, kan onbemand en continu worden geproduceerd. ‘Een technisch hoogstand product met een indrukwekkende nauwkeurigheid’, vond de jury.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven