Mitutoyo pleit voor digitaal meten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mitutoyo pleit voor digitaal meten

Assortiment schroefmaten van Mitutoyo, tentoongesteld tijdens de Demoweek (foto: Metaal Magazine).

“Ik verbaas me erover dat – ook grote bedrijven – hun meetgegevens nog vaak vastleggen door ze op te schrijven en daarna over te typen.” Dat zei Pim Plas van Mitutoyo tijdens de Demoweek.

Bij bedrijven wordt nog veel geschreven, stelt hij. Deze traditionele manier van werken is in zijn ogen best vreemd in een moderne sector waar gewerkt wordt met kleine toleranties en er steeds meer oog komt voor Industrie 4.0. En waar een schrijf- of overtypfout zo is gemaakt.

Het bedrijf heeft al heel eenvoudige meetinstrumenten die met een usb-kabel aan de computer of mobiel aangesloten kunnen worden. De gemeten waarden worden feilloos en eenvoudig, zonder software en zonder extra handelingen, in een Excelsheet geplaatst. Dat scheelt tijd, is altijd leesbaar en werkt foutloos, stelde hij.

Snellere schroefmaat

Een ander zeer handig meetinstrument, waar veel bedrijven geen weet van hebben, maar dat Mitutoyo al langer in het programma heeft, is de meet/schroefmaat die draait met 2 mm per omwenteling. “Het open en dicht draaien van een traditionele schroefmaat is een voortdurende ergernis”, zei Plas.

“Met een schroefmaat die al met 2 mm per omwenteling van 360 graden beweegt, ben je veel sneller bij het te meten punt aanbeland dan reguliere schroefmaten. Deze is wel 50 euro duurder (5 euro per jaar), maar omdat veel sneller gewerkt kan worden, heb je dit zo terugverdiend.”

Van analoog naar digitaal

Het bedrijf verkoopt nog heel veel traditionele schuifmaten, maar dat zal – zo is de verwachting – snel veranderen. Voor het eerst worden er meer digitale dan analoge instrumenten verkocht. De jeugd is hiervoor een grote katalysator.

Mitutoyo heeft ook een Education Pack. Hiermee wil het bedrijf de opgedane kennis op het gebied van metrologie graag delen met bedrijven en scholen. Het pakket bestaat uit technische naslagwerken en posters op A1-formaat die Mitutoyo gratis ter beschikking stelt.

Mitutoyo was een van de deelnemers aan de Demoweek. Te zien was verder onder meer het nieuwe Miscan multi-sensor visonsysteem, Measurlink8, de U Wave Fit compacte draadloze gegevenszender en de TAG (tunable acoustic gradient)-vloeistofgevulde lens voor een zeer snelle (70.000 keer/sec) 3D-inspectie 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven