Metaalprinten naar ander kaliber • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaalprinten naar ander kaliber

De MetalFAB1 is een industriële metaalprinter van Additive Industries die met modules is uit te breiden (foto’s: Additive Industries)

Medio november presenteerde Additive Industries uit Eindhoven tijdens een voorpremière de MetalFAB1. Deze industriële, modulaire metaalprinter kan worden gezien als een totaaloplossing voor additive manufacturing. Procesbeheersing, kalibratiestrategieën, thermische stabiliteit en bouwplaatautomatisering zijn enkele functies die bijdragen aan deze totaaloplossing. In diezelfde week werd de MetalFAB1 door middel van een schaalmodel en een virtuele presentatie ook tijdens de Formnext in Frankfurt(D) aan het grote publiek voorgesteld.

Bijzonder aan de MetalFAB1 is de modulaire opbouw. Dit maakt een klantspecifieke procesinrichting en configuratie mogelijk. Een gebruiker kan klein beginnen met een basisconfiguratie en later de installatie verder uitbreiden voor meer productiviteit. Door de modulaire opbouw kunnen er eenvoudig meerdere modules worden toegevoegd. Ook nieuwe systemen die in de toekomst worden ontwikkeld kunnen simpelweg een bestaande module vervangen of als uitbreiding dienen. De MetalFAB1 kan worden uitgebreid tot vier bouwkamers. Het voordeel van een systeem met meerdere bouwkamers is dat er een diversiteit aan materialen gebruikt kunnen worden, zonder dat de hele bouwruimte en het poedersysteem gereinigd hoeft te worden met het risico dat er alsnog materiaalverontreiniging ontstaat. Aan de bovenzijde van de MetalFAB1 pendelt het lasersysteem met maximaal vier lasers tussen de verschillende bouwkamers. De vier lasers hebben ieder een vermogen van 400 W. Het laserpendelsysteem draagt bij aan het verhogen van de productiviteit. Wanneer het poederbed van de ene bouwkamer gereed wordt gemaakt, kan de laser ingezet worden bij een andere bouwkamer die reeds klaar is voor de volgende opbouwende laag.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven