Metaalondernemers bezoeken Sodick Thailand • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaalondernemers bezoeken Sodick Thailand

Vorige week bezocht een groep Nederlandse en Belgische metaalondernemers de fabriek van Sodick in Bangkok, Thailand. In deze fabriek worden momenteel meer dan 300 draad- en zinkvonkmachines per maand gebouwd. De reis was georganiseerd door de Benelux vertegenwoordiging van Sodick, firma De Ridder uit Best.

In de fabriek, zo’n 50 km ten noorden van Bangkok op het Navanakorn Industrial Complex, kregen de bezoekers een hartelijke ontvangst door het Japanse management en Jan van Egmond, President van Sodick Europe Limited. Het van oorsprong Japanse bedrijf vierde in 2009 zijn 30 jarig bestaan en heeft inmiddels productiefaciliteiten in Japan, China en Thailand. In Japan, Thailand  en de Verenigde Staten zijn een drietal R&D centra te vinden.

 

Mitsuhiro (Mark) Kubo, President EU/USA Sales Operations van Sodick Japan, was ook in Bangkok aanwezig en presenteerde de nodige cijfers. Zo zijn de verwachtingen dat er dit jaar in totaal zo’n 3.300 draad- en zinkvonkmachines in Bangkok gebouwd worden. Het jaar 2011 wordt dan ook positief afgesloten met een omzet van meer dan 500 miljoen dollar. In Bangkok wordt momenteel een vierde productiehal bijgebouwd. In deze hal worden straks elektrische spuitgietmachines gebouwd ten behoeve van de groeiende LED-industrie in Azië.

 

Sodick355.JPG

De groep Nederlandse en Belgische metaalondernemers kregen een uitgebreide rondleiding en zijn hier te zien bij de elektronica afdeling waar de besturingen worden geassembleerd. Voor meer foto’s van het bezoek aan de fabriek in Bangkok, zie onze digitale fotoreportage (foto’s: Paul Quaedvlieg)

 

Bangkok

In de fabriek van Sodick in Bangkok worden nagenoeg alle onderdelen voor de machines zelf gemaakt. Alleen  het gieten van het machineframe en bepaalde componenten zoals de Heidenhain meetlinialen en lineaire geleidingen worden elders ingekocht. De elektronica (printplaten, draadbomen, besturingen en schakelkasten), maar ook de speciale  lineaire motoren worden geheel in Thailand gemaakt. Speciaal is de fabriekshal waar alle keramische onderdelen gemaakt worden. Het fabricageproces hiervan is complex en arbeidsintensief. Voordelen van deze onderdelen zijn ondermeer een hoge thermische stabiliteit, een lichtere massa en een hoge elektrische weerstand.

 

Japans machinepark

Voor het bewerken van de machineframes en andere metalen componenten beschikt Sodick over diverse grote bewerkingsmachines waaronder Yasda’s, Okuma’s, Mitsui Seiki’s, Toshiba’s en Okamoto’s. Alle belangrijke oppervlaktes worden door middel van schrapen gevlakt. Arbeidsintensief maar wel zeer nauwkeurig. In de assemblagehal worden de machines in serie opgebouwd. Tijdens het bezoek stond deze hal vol met machines. Na de assemblage worden alle machines getest, vacuüm verpakt en verscheept.

 

EMO

Op de komende EMO 2011 in Hannover laat Sodick het nodige nieuws zien. In totaal staan er zeven machines van Sodick in Hannover waarvan zes draad- en zinkvonkmachines en een prototype van een HSC-bewerkingscentrum. Op het gebied van draad- en zinkvonken staat er onder meer de grootste lineair gestuurde draadvonkmachine ter wereld. Deze AQ1200 LP2WH kan werkstukken bewerken tot een massa van 4000 kg. Maar ook helemaal nieuw is het instapmodel voor zinkvonken, de AQ45L. Daarnaast toont Sodick nog AG60 LN2 lineaire zinkvonkmachine met dubbele elektrodenwisselaar, een AG600 LP2WH lineaire draadvonkmachine met verhoogde Z-as (500 mm), een AG600 LP20WH met 8-assige besturing en automatisering en de AP250 LP2W, de portaalmachine in olie.

 

In Metaal Magazine nummer 8 verschijnt een compleet verslag van het bezoek aan de fabriek in Bangkok.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven