Ga naar hoofdinhoud

Metaal om Tafel wil tekort aan technische vakmensen oplossen

Wadro in Drachten (foto: Randstad/Metaal om Tafel)

Solidd Steel Structures uit Sumar (bij Burgum) en Leenstra en Wadro, allebei uit Drachten, zijn samen met Randstad en ROC Friese Poort in een project met de werktitel ‘Metaal om Tafel’ gestapt. Doel is om het structurele tekort aan technische vakmensen op te lossen. De partijen leiden samen talenten (jongeren en zij-instromers) op voor de metaalbranche in de regio Drachten.

De Friese metaalbedrijven vonden elkaar in een probleem dat veel bedrijven in de metaalsector maar al te goed kennen: waar halen we anno 2023 de vakmensen vandaan? De concurrerende bedrijven werken nu op dit vlak met elkaar samen. in de strijd tegen personeelstekort.

De bbl-trajecten hebben tot nu toe in totaal tien technische metaal vakkrachten met diploma opgeleverd. Op dit moment zijn nog drie mensen in opleiding.

Deels ‘on the job’

Nadat eerdere ‘Metaal om Tafel’-trajecten in 2016 en 2019 met een groter aantal metaalbedrijven de toon hebben gezet, gaat het voor deze drie bedrijven in de regio Drachten in eerste instantie om drie leerlingen die in twee jaar hun bbl-opleiding doen – deels in de schoolbanken, deels ‘on the job’ op de werkvloer.

Randstad werft de kandidaten – onder wie nadrukkelijk ook zij-instromers – en de ROC’s en de bedrijven bieden het theoretische en praktische kader.

Uitgebreide werkervaring opdoen

Kern van de aanpak is dat de deelnemers twee jaar lang uitgebreide werkervaring opdoen op verschillende plaatsen in de drie bedrijven. Iedere vier maanden rouleren de deelnemers naar een volgende werkplek bij Leenstra, Wadro en Solidd.

Hierbij krijgen ze een ongekende allround opleiding en kunnen ze bij verschillende bedrijven in de keuken kijken. Praktijkbegeleiders van de deelnemende bedrijven, een docent van ROC Friese Poort en de opleidingsadviseur van Randstad Vakschool begeleiden de leerlingen tijdens het opleidingstraject.

Samenwerking heeft effect

Een aanpak die, zo beamen alle partijen, werkt dankzij de samenwerking: één mkb-bedrijf heeft vaak niet de wervingskracht om potentiële zij-instromers aan te trekken.

De praktijk wijst uit dat het met gebundelde inzet van Randstad Vakopleidingen en de opleider ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen wél lukt om met name zij-instromers te verleiden tot een opleiding en toekomst in de metaal.

Tekort aan vakmensen stijgt

In Nederland stijgt het tekort aan vakmensen in praktische beroepen, zo blijkt uit recente cijfers van Randstad. Landelijk staan er momenteel ruim 195.000 vacatures open in de categorie praktische beroepen, op een totaal van 400.000.

De afgelopen decennia lag de focus vooral op het belang van een theoretische opleiding. Daardoor zijn praktische beroepen en de menselijke vaardigheden die daarbij horen ondergewaardeerd geraakt.

‘Kies praktisch beroep’

Randstad moedigt werknemers aan om een praktisch beroep te kiezen, een baan met toekomstig werkperspectief.

Het gaat hierbij om beroepen die cruciaal zijn voor grote maatschappelijke opgaven in bijvoorbeeld de techniek en energietransitie, maar ook in de zorg, onderwijs en kinderopvang.

Voorbeeld en inspiratie

Met de samenwerking willen de drie metaalbedrijven, Randstad en ROC Friese Poort als voorbeeld en inspiratie dienen voor andere werkgevers en werknemers, om te laten zien waar omscholing van talent toe kan leiden.

Sinds juni 2023 voert Randstad de campagne ‘Als je slim bent, werk je met je handen’ om vakmanschap te (her)waarderen en in de spotlights te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven