Ga naar hoofdinhoud

Met chroomstaal boven 60% rendement

Om de rendementen van energieopwekking met turbines te verbeteren zijn de afgelopen jaren stoomdrukken en -temperaturen steeds verhoogd. Het is een ervaring van Siemens dat stoomtemperaturen van 700 graad Celsius technisch weliswaar haalbaar zijn, maar dat als gevolg van de hoge prijs van de benodigde chroomstalen dit niet economisch verantwoord is.

Tijdens een persconferentie begin december ter gelegenheid van de Metav 2014 bij Siemens in Mülheim an der Ruhr (D) bleek dat de maximale temperatuurgrens van de chroomstalen (vanuit economisch oogpunt gelet op de prijs van het chroom) zich momenteel bevindt op het niveau van 620 tot 630 graden.

 

Siemens staal voor hoge drukken en temperaturen

Voor stoomturbines met temperaturen boven de 600 graden Celsius wordt het warmvaste materiaal 9CrMoCoVNB ingezet. Dit is de rode lijn in de temperatuur/kruipsterkte-grafiek. Deze lijn ligt het meest naar links in vergelijking met andere chroomstalen, dit is gunstig: bij eenzelfde kruipsterkte kan de bedrijfstemperatuur hoger liggen (bron: Siemens)


Boven 60%

Kijk je naar de afgelopen jaren dan in het begin van de jaren zeventig een stoomdruk van 236 bar bij een temperatuur van 550 graden. Intussen zijn drukken rond de 250 bar en temperaturen tot 620 graden ingeburgerd. Dit resulteert in een zogheten CC-rendement (combined cycle) van een GuD-installatie (gas- met stoomturbine) van boven de 60%. Siemens verwacht voor de komende jaren een verdere stijging richting 63%.

 

Irsching gasturbine Siemens

De montage van de Siemens gasturbine SGT5-8000H voor een centrale in Irsching (D). Wanneer een dergelijke gasturbine is gekoppeld aan een stoomturbine in een combined cycle zijn rendementen haalbaar boven de 60% (foto: Siemens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven