Meer titaan in tandheelkunde • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer titaan in tandheelkunde

Het aandeel titaan in de tandheelkunde gaat de komende jaren fors stijgen. Dat was één van de uitspraken die gedaan werden tijdens het Metav Presseforum dat op 24 november plaatsvond bij Datron in Mühltal bij Darmstadt. Maar ook koolstofvezelversterkt materiaal gaat zijn weg in de mond meer en meer vinden.

Het internationale Metav Presseforum vindt altijd enkele maanden voor het begin van de Metav plaats. Een belangrijk thema op de komende Metav, die in Düsseldorf wordt gehouden van 28 februari tot en met 3 maart 2012, is ‘Metal meets Medical’. Om dit thema iets inzichtelijker te maken werden diverse journalisten uit Europa uitgenodigd om een kijkje te nemen bij Datron. Deze machinebouwer heeft zich gespecialiseerd in freesmachines die gebruikt worden door tandtechnici.

 

Datron met iPad besturing

De Datron D5 heeft een besturing die totaal afwijkt van de gangbare CNC-besturingen, namelijk een iPad. Maar tandtechnici programmeren niet, de ingelezen CAD/CAM data sturen de machine aan (foto: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van het bezoek aan Datron zie onze fotoreportage)

 

De nieuwste Datron machine voor de tandindustrie is de tandfreesmachine D5. Deze vijfassige machine kan niet alleen de bestaande materialen zoals zirkoonoxide en zirkonia bewerken, maar ook titaan grade 5. Titaan wordt de komende jaren steeds vaker gebruikt door tandtechnici. Behalve dat het sterk en krasbestendig is, heeft het ook nog een bepaalde beperkte mate van flexibiliteit, wat bij keramische materialen ontbreekt, maar wel belangrijk is bij implantaten. Ook zal koolstofvezelversterkt materiaal na 2012 meer en meer in de tandheelkunde te vinden zijn.

 

De Datron D5 is een moderne vijfassige machine met een gewicht van slechts 880 kg en met buitenafmetingen van 79 cm bij 190 cm bij 115 cm (breedte, hoogte en diepte) past de machine door elke standaard deur. Belangrijk voor tandtechnische bedrijven die immers meer in kantooromgevingen te vinden zijn, dan een gemiddeld metaalbedrijf. De machine kan tot acht zogenaamde ‘blanks’ frezen en slijpen. Een ‘blank’ is een schijf materiaal, waaruit diverse tanden of stiften worden gefreesd.

 Datron CAD CAM

Behalve nieuwe materialen krijgen tandtechnici meer te maken met CAD/CAM software zonder dat ze direct verspaningsdeskundigen moeten gaan worden

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven