Ga naar hoofdinhoud

Meer controles tegen ‘sociale dumping’ België

De Belgische regering wil paal en perk stellen aan de oneerlijke concurrentie vanuit Oost-Europa in de metaal- en technologiesector. Na eerdere Plannen in onder meer de Bouw, Transport en Schoonmaak is het Plan Metaal het zesde sectorspecifieke plan voor eerlijke concurrentie. Transparantie, eenvoudigere wetgeving, meer controles en meer Europese samenwerking staan daarbij centraal.

De metaalsector is erg belangrijk voor onze Belgische economie met maar liefst 116.000 werknemers. Maar de sector heeft het niet makkelijk en lijdt de laatste jaren steeds meer onder oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Dat heeft onder meer te maken met de schaarste aan bepaalde profielen zoals geschoolde lassers en technici. Deze vacatures worden vaak ingevuld door EU-werknemers. Niet zelden gebeurt dat via onderaanneming, waarbij het niet duidelijk is of er wel effectief sociale bijdragen in het thuisland worden betaald, met oneerlijke concurrentie, sociale fraude en soms zelfs uitbuiting tot gevolg.

Strijd tegen sociale dumping

“We voeren de strijd tegen sociale dumping op in de metaalsector met meer onaangekondigde en aangekondigde controles door alle inspectiediensten samen”, stelt staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld). “Op Belgisch vlak wordt 1 juli de nieuwe wet overheidsopdrachten van kracht, waarbij onder meer de keten van onderaannemers beperkt wordt tot 2 per specialisme. Daarnaast blijf ik werk maken van bilaterale akkoorden met andere lidstaten om achteraf nog beter te controleren of alles correct verloopt. Europees blijf ik op dezelfde nagel kloppen en pleit ik voor de oprichting van een Europese databank van gedetacheerden, zodat controles sneller en efficiënter verlopen en sociale dumping stopt.”

Flitscontroles

“Deloyale concurrentie, sociale dumping en fraude zetten de metaalsector onder druk”, vertelt Kris Peeters, vicepremier en minister van Werk, Economie & Consumenten (CD&V). “Het zorgt voor minder inkomsten voor de sociale zekerheid en voor de bedrijven. In navolging van andere fraudegevoelige sectoren zullen ook in de metaal- en technologiesector sociale flitscontroles georganiseerd worden. Het gaat om gezamenlijke controles van verschillende diensten, waarbij in de eerste plaats wordt ingezet op sensibilisering. Tegelijk zullen de inspecteurs manifeste sociale fraude niet onbestraft laten. Daarnaast krijgt de sector een directe toegang tot het Meldpunt Sociale Fraude. Dat betekent dat de sector in naam van haar leden gevallen zal kunnen aangeven van sociale fraude of dumping. Als laatste blijven we politiek verder bouwen aan meer internationale samenwerking, met de buurlanden en op Europees niveau, om sociale dumping aan te pakken.”

Controles verscherpen

“Het is belangrijk te zorgen voor eerlijke concurrentie in de metaal- en technologiesector”, zegt Willy Borsus, minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo’s en Landbouw (MR). “Dit plan moet daartoe bijdragen, bijvoorbeeld door het opvoeren van de strijd tegen de fictieve statuten (herziening van de wet op de aard van de arbeidsrelaties), maar ook door de controles te verscherpen : er zullen dit jaar 100 specifieke controles in de sector worden ingevoerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven