Ga naar hoofdinhoud

Maximaal 50.000 euro voor lening duurzaamheid in Overijssel

Mkb-ondernemers in de provincie Overijssel die willen investeren in energiebesparing, kunnen een duurzaamheidslening aangaan van maximaal 50.000 euro tegen 2,5% rente. Deze lening is mogelijk door een samenwerking tussen Qredits, provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel.

Bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf wil snel investeren in verduurzaming, maar kan dit niet zelf betalen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Kleinbedrijf Index, een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL en Hogeschool Utrecht.

Daar komt nu verandering in met de mkb-duurzaamheidslening, stellen de initiatiefnemers.

Mkb-ondernemers kunnen tegen minimale lasten nu toch verduurzamen. Daarvoor hebben Qredits, provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel hun krachten gebundeld. De ondernemers kunnen, als hun bedrijf gevestigd is in Overijssel, een mkb-duurzaamheidslening aanvragen via Qredits.

De nieuwe duurzaamheidslening kan gebruikt worden voor energiebesparende investeringen of als werkkapitaal om de periode tot levering van deze investeringen te overbruggen.

Gecompenseerd door energiebesparing

Het idee achter deze duurzaamheidslening is dat de financieringslasten gecompenseerd worden door de energiebesparing die de investering oplevert.

Behalve de lening biedt Qredits een praktische duurzaamheidstraining aan die ondernemers helpt in het verduurzamen van hun bedrijf. 

“Als provincie vinden wij het belangrijk om ondernemers in Overijssel te ondersteunen in duurzame investeringen,” zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. “Zo creëren we een duurzame toekomst voor de komende generaties, maar helpen we ook de energierekening van morgen te verlagen.”

“In deze tijden van hoge energielasten is het belangrijk om ondernemers de mogelijkheid te bieden om te verduurzamen”, zegt Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits.

“Het zit in ons DNA om ook juist in tijden van crisis te blijven financieren. Zo kunnen ondernemers in Overijssel de energiecrisis doorkomen.”

Grootste regionale energiefonds

Het Energiefonds Overijssel (EFO) is in 2012 opgericht door de provincie Overijssel en is het grootste regionale energiefonds.

Het fonds levert een bijdrage aan de energietransitie door leningen te verstrekken aan en te investeren in duurzame energieprojecten en energiebesparing in Overijssel.

In deze samenwerking verstrekt het fonds een lening van 5 miljoen euro aan Qredits. Hierdoor kan het fonds haar kennis en kunde op het gebied van duurzame energie en energiebesparing delen met het MKB. Deze groep lag tot nu toe buiten het bereik van het fonds.

De provincie subsidieert een deel van de rentelasten die Qredits normaal gesproken aan de klant in rekening zou brengen. De subsidie van de provincie komt volledig terecht bij de ondernemer, waardoor de rente voor de ondernemers op jaarbasis 2,5% bedraagt.

Microfinancier Qredits

Qredits startte in 2009 als microfinancier vanuit haar thuisbasis in Almelo. Al bijna 14 jaar is Qredits steun en toeverlaat voor alle ondernemers in het kleinbedrijf met krediet, training en coaching.

De stichting financiert ondernemers tot 250.000 euro en is actief in Nederland en op de Caribische eilanden met een team van zo’n 120 medewerkers.

Qredits is bijzonder trots op de impact die zij realiseert. Klanten van de stichting hebben ruim 38.000 banen gecreëerd en een overheidsbesparing van 71 miljoen euro gerealiseerd door te starten vanuit een uitkeringsachtergrond (zie het Sociaal Jaarverslag).

Lees ook:

Microkrediet voor klein bedrijf of starter (3 juni 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven