Microkrediet voor klein bedrijf of starter • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Microkrediet voor klein bedrijf of starter

Boyke Ramsoedit: "Het kan me niet klein genoeg zijn."

RMPT (Ramsoedit micro precision technology) in Best heeft twee draaibanken aangeschaft met behulp van een microkrediet van Qredits. Deze onafhankelijke stichting verstrekt kredieten tot 250.000 euro, alsmede begeleiding en coaching om de vaak kleine startende ondernemers bij te staan; zeker ook in moeilijke tijden. Dat meldt vakblad Metaal Magazine.

Boyke Ramsoedit van RMPT maakt fijnmechanische precisie-onderdelen voor diverse sectoren, zoals de medische industrie, horlogeindustrie en telescopie.

Hij heeft al dertig jaar ervaring in het draaien. In 2011 startte hij met een compagnon een eigen bedrijf. Vijf jaar later kocht hij de compagnon uit en startte hij helemaal voor zichzelf.

Geen moment stil

Om goed aan de slag te gaan had hij zijn oog laten vallen op een Hardinge GS42. Zijn huisbank kon hem niet helpen en verwees door naar Qredits. “Die geloofde in mijn plannen en waren positief. Zij gaven me krediet waardoor ik daarmee verder kon.”

“Ik heb altijd met Hardinge gewerkt dus ik kende de werking als geen ander. Ik ben er zeer tevreden over en draai en frees er volop mee”, vertelt hij in het nieuwste nummer van Metaal Magazine.

De specialist in fijnmechanische bewerkingen bedient een niche markt. Behalve dat dat een sterkte is, brengt dat ook risico’s met zich mee. Zo heeft RMPT vorig jaar flinke klappen gehad door de handelsbelemmeringen met de VS en de Brexit. Dit hing vooral samen met het transport. Hierdoor kon Ramsoedit het contract met zijn enige medewerker niet verlengen. “Hoe vervelend ik dat ook vond, want het is een prima kracht.”

Verbreding

Nu, met de coronacrisis, is hij blij dat die moeilijke stap al genomen was. “Ik heb op dit moment zo’n 45% minder orders, ondanks eerdere toezeggingen van klanten.”

RMPT is een klein familiebedrijf. Zijn vrouw Marijke doet de administratie. “Ik kijk al naar verbreding”, aldus Ramsoedit. “Zo heb ik meegeholpen bij het leveren van onderdelen voor beademingsapparatuur. Maar voor grotere orders heb ik niet de juiste apparatuur, dus toen moest ik helaas doorverwijzen. Maar wel met in het achterhoofd om hier in de toekomst werk van te maken.”

Qredits: persoonlijke aanpak

Zeker voor kleine bedrijven is het lastig om financiering te krijgen voor de opstart, stelt Qredits. “Behalve dat wij relatief lage kredieten – tot 250.000 euro – verstrekken, onderscheiden wij ons van gangbare banken door de persoonlijke aanpak en de ondersteuning”, zegt André Dolsma, commercieel directeur van Qredits.

André Dolsma: “Voor goede plannen is altijd geld beschikbaar.”

“Omdat wij als stichting geen winstoogmerk hebben, kunnen wij tijd steken in een persoonlijke relatie met de klant. Onze ervaren adviseurs zitten in het hele land en praten uitgebreid met de (potentiële) ondernemer.”

In tijden van crisis worden banken over het algemeen voorzichtiger vanwege het risico. Qredits, dat in 2009 (een jaar na de start van de economische crisis) begon, maakte al direct een behoorlijke groei door, door achter het bedrijf naar de ondernemer te kijken.

“Juist bij kleinere bedrijven is de ondernemer allesbepalend en belangrijker dan het bedrijf zelf. Het belangrijkste is hoe de ondernemer vooruit kijkt. Voor goede plannen is altijd geld beschikbaar.”

‘Meer armslag’

Qredits kijkt ook naar de privé-situatie. “Zo kan een partner met een vast inkomen bijvoorbeeld de verstrekking van een krediet vergemakkelijken”, legt Dolsma uit. “Door deze persoonlijke benadering zijn we socialer en flexibeler. In tegenstelling tot banken praten we ook met mensen die eerder failliet zijn gegaan of vanuit een ww-situatie komen.”

“Ondernemers die problemen hebben met de aflossing of rente van een lening kunnen altijd contact opnemen. Met de coronacrisis boden we al snel uitstel van een half jaar en verlaagden we de rente naar 2%. Dat geeft toch wat meer armslag en creëert liquiditeit.”

Qredits merkt behalve een vraag naar kredieten, ook steeds vaker vraag naar overbruggingskredieten. “Dat neemt niet weg dat er zelfs in coronatijden nog dagelijks kredieten worden verstrekt.”

CrisisCoach

Qredits is direct na het uitbreken van de coronacrisis CrisisCoach gestart. “In het begin merkte je de paniek bij ondernemers die hun bedrijf voor hun ogen zagen instorten”, aldus de Qredits-directeur.

“Wij proberen hun creativiteit aan te boren. Wat kun je nog wel doen om inkomsten te creëren. Waar valt nog te besparen? Ook waren er toen veel vragen over waar zij terecht konden voor hulp in het woud van overheidsregels.”

Nu zijn de vragen bij CrisisCoach meer gericht  op de toekomst. Dolsma: “Hoe ga ik om met het ‘nieuwe normaal’. De aanloop naar ‘enigszins normaal’ gaat waarschijnlijk langer duren dan verwacht. Anticipeer daar nu al op. Wie zijn je klanten bijvoorbeeld? Als je als bedrijf exportgericht bent, moet je daar nu al mee bezig zijn.”

Toekomstgericht

Ondanks de coronacrisis kijken Boyke en Marijke Ramsoedit ook al naar de toekomst. “Het volgende plan is automatiseren”, vertelt de ondernemer. “Dan kan ik ook grote series draaien. Bovendien wil ik mijn ISO-certificering halen om meer OEM’ers te trekken.”

“En verder een iets groter pand met aparte meetkamer en een geconditioneerde ruimte. Dit was vorig jaar al de bedoeling maar ik heb de uitgewerkte plannen even in de koelkast gezet. En als het dan weer gaat draaien, wil ik mijn voormalige medewerker direct weer aannemen.”

Metaal Magazine

Lees het hele artikel in Metaal Magazine, onder meer over het begeleiden bij ondernemen en over inspiratie opdoen. Het vakblad is op 2 juni uitgekomen.

Bekijk ook de andere artikelen in het thema Financieringen.

Nog geen abonnee? Nu tijdelijk de eerste 2 maanden voor 2 euro

Adverteren in coronatijd? Metaal Magazine helpt, juist nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven