Ga naar hoofdinhoud

Matsuura flexibel automatiseren met BMO robotcel

Raymond (links) en Eric Goorsenberg: flexibel automatiseren met de BMO-robotcel en het 5-assig bewerkingscentrum van Matsuura (foto's: BMO)

Flexibiliteit. Dat was een harde eis die Raymond en Eric Goorsenberg van Fijnmechanische Industrie Goorsenberg uit Nijmegen stelden aan het robot beladingssysteem voor hun fijnmechanisch bedrijf. Maar ook een hoge productiviteit.

Fijnmechanische Industrie Goorsenberg levert fijnmechanische draai- en freesdelen aan een breed scala van sectoren: van machinebouw, offshore en medische industrie tot en met aerospace. Kleine, nauwkeurige onderdelen in seriegrootte van doorgaans één, 50, 500 of 5.000 stuks. Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid staan voorop en korte doorlooptijden zijn altijd essentieel. “Momenteel ligt de doorlooptijd gemiddeld op drie weken, van orderontvangst tot en met uitlevering. Die termijn willen we naar twee weken terug brengen”, zegt Eric Goorsenberg. “Dit geld ook voor onderdelen die wij nooit eerder hebben gemaakt.” Daarom heeft Goorsenberg geïnvesteerd in een Matsuura MAM 72-42V vijfassig bewerkingscentrum, gekoppeld aan een Titanium Ti 50 robotcel van BMO Automation. De robotcel is voorzien van een servogripper en een dubbele gripper. Dit in samenspel met het vijfassige bewerkingscentrum, levert dankzij de combinatie van pallet- en producthandling 24/7 flexibiliteit en productiviteit.

Matsuura met BMO robotcel

Raymond Goorsenberg: “Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid zijn heel belangrijk voor ons. De combinatie van robot en machine moet dag en nacht maatvast blijven produceren in onze geklimatiseerde productiehal.” Daarnaast zijn ook aspecten zoals het werkbereik (520 mm x 520 mm x 730 mm) en het grote gereedschapmagazijn factoren die hebben meegewogen in deze keuze. De Matsuura heeft een gereedschapmagazijn die uitgebreid kan worden tot maximaal 500 gereedschapsposities, ideaal voor onbemande productie van zeer verschillende en afwisselende producten. De Matsuura, geleverd door Bendertechniek uit Veenendaal, biedt de verspanende toeleverancier uit Nijmegen nieuwe mogelijkheden op vijfassig freesgebied.

De grijper van de Titanium FX 50 is zowel geschikt voor pallet- als producthandling
De grijper van de Titanium FX 50 is zowel geschikt voor pallet- als producthandling

Automatiseren voor flexibiliteit

De 25 medewerkers van Fijnmechanische Industrie Goorsenberg werken in één ploeg. Met stafladers en palletwisselaars aan verschillende machines is er al jaren ervaring met het onbemand produceren. “De investering in dit soort machines kun je alleen terugverdienen als je deze 24/7 inzet”, zegt Raymond Goorsenberg. De reden om een robotcel aan de Matsuura te koppelen, is echter niet alleen ingegeven door financiële argumenten. Het belangrijkste motief is flexibiliteit. “Door te automatiseren, kunnen we kleine en grote series willekeurig door elkaar produceren, precies wanneer de klant zijn producten geleverd wil hebben. Met de robotcel van BMO kan Goorsenberg continu onbemand doorwerken,” zo verduidelijkt Eric Goorsenberg. Bijzonder is dat BMO de robotcel naast de servogripper heeft voorzien van een dubbele gripper als de productwisseltijd belangrijk is. Deze dubbele gripper wisselt in de machine het product en brengt daarna pas het afgewerkte product terug naar de cel. De servogripper stelt zichzelf in op het productformaat, zodat verschillende formaten product zonder tussenkomst van de operator door elkaar bewerkt kunnen worden.

40 pallet posities en zeven productladen

De Titanium FX 50 cel beschikt over een robot die in standaard modus tot 50 kilo kan handelen. Op dit moment heeft Goorsenberg 25 van de 40 palletplaatsen in gebruik, afhankelijk van de grootte van de pallet zijn dat er meer of minder. Een van de nieuwe functies in de BMO-software maakt het mogelijk verschillende palletformaten door elkaar te gebruiken. De pallethoogte is namelijk variabel geworden. Het systeem meet de hoogte en bepaalt zelf de juiste positie in de cel. Daardoor kunnen producten nu ook breder zijn dan de pallet. Naast de palletposities zijn er nog vier tot zeven productlades beschikbaar met vrij in te delen rasterplaten van waaruit de robot het materiaal met een grijper kan uitnemen en rechtstreeks in de machineklem kan plaatsen. Naast deze flexibiliteit heeft met name de eenvoudige bediening de doorslag gegeven om voor de robotcel van BMO Automation te kiezen. Deze software is eenvoudig en snel te bedienen en nog continu in ontwikkeling. “BMO staat open voor input van onze kant en is bereid wensen van ons in te passen in de software.” Raymond Goorsenberg vindt dat de software-ontwikkeling de laatste jaren automatisering laagdrempelig heeft gemaakt. “De software van de robotcellen is volwassen geworden. Dat merk je aan de  eenvoudige bediening, maar ook aan het feit dat de engineers van BMO op afstand eenvoudig kunnen meekijken als er een probleem is.” Eventuele storingen kunnen zo snel verholpen worden.

De belangrijkste reden om te investeren in een robotcel van BMO is het vergroten van de flexibiliteit in de productie
De belangrijkste reden om te investeren in een robotcel van BMO is het vergroten van de flexibiliteit in de productie

Twee machines beladen

De combinatie van de Matsuura en BMO robotcel wordt momenteel als de beste combinatie voor flexibele onbemande productie gezien. De koppeling is door BMO Automation in overleg met Bendertechniek snel gerealiseerd. Aan de toekomst is ook gedacht. De cel is geschikt om twee machines te beladen. Daarom heeft de cel standaard links en rechts een wisselstation om pallets te beladen. Deze docking stations zijn voorzien van draaiplateaus om ook pallets met opspanzuilen van alle kanten ergonomisch goed te kunnen benaderen. Automatiseren houdt echter meer in dan alleen een robot aan een machine koppelen, vindt Raymond. “Een robot aan een machine plaatsen is zo gebeurd. Het wordt pas echt leuk als je alles om de machine en robot heen gaat automatiseren: programmering, tooling en kwaliteitszorg.” De meetkamer van Goorsenberg is volledig toegerust voor fijnmechanische productie met een hoog kwaliteitsniveau. Op twee 3D meetmachines wordt al met pallets gewerkt. “De volgende stap is ons ERP-systeem aan deze cel te koppelen. Zet je de stap naar robotbelading, dan is dit een logisch vervolg om nog meer uit zo’n cel te halen.”

De Titaniumcel van BMO is voorzien van een dubbel wisselstation, zodat uiteindelijk twee machines aan de cel gekoppeld kunnen worden
De Titaniumcel van BMO is voorzien van een dubbel wisselstation, zodat uiteindelijk twee machines aan de cel gekoppeld kunnen worden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven