Ga naar hoofdinhoud

‘Man, vrouw, zij-instromer en jeugd zijn blij met werk in techniek’

Mensen die werkzaam zijn in de techniek ervaren over het algemeen werkgeluk. Vrouwen waarderen hun werk nog wat meer dan mannen. Ook zij-instromers en nieuwelingen in de sector zijn net zo of zelfs gelukkiger in hun werk dan bestaande medewerkers in techniek. Dat blijkt uit marktonderzoek ‘Werken in de techniek’, dat Techniek Nederland heeft laten uitvoeren. De brancheorganisatie is nu een campagne gestart.

De resultaten van het onderzoek zijn een steun in de rug voor de brancheorganisatie, die zich sterk maakt voor een grotere instroom van werknemers.

Werknemers in de techniek geven hun baan gemiddeld een rapportcijfer 8,1. Van alle respondenten geeft 35% zelfs een 9 of hoger. Zij-instromers zijn even enthousiast over het werk in de techniek als gemiddeld (8,1). Vrouwen in de techniek waarderen hun werk, met gemiddeld een 8,3, zelfs nog meer dan mannen.

Werken in techniek doet ertoe

Positieve aspecten die genoemd worden zijn: Werk in de techniek doet ertoe (96%), je blijft leren (94%) en is inkomenszeker (93%). Werken in de techniek doe je met plezier (92%) en maakt je trots (92%).

Onder vrouwen in de techniek is het werkplezier hoger (96%) dan voor de gehele groep (92%). Dit geldt ook voor mensen die nieuw zijn in de techniek (97%).

Van de zij-iinstromers die kozen voor techniek is 98% gelukkiger of even gelukkig met het werk, na de overstap.

Het percentage dat kritisch is over het werk is beperkt. Het gaat dan vooral om het salaris (15%) en de werk-privébalans (8%).

Belangrijk, onmisbaar werk

Techniek Nederland is blij met de uitkomsten. “Wie op zoek is naar werkgeluk, zou moeten kiezen voor een carrière in de techniek”, geeft de organisatie aan.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is niet verbaasd over de onderzoeksresultaten. “Als technische vakman of vakvrouw voel je dat je onmisbaar bent. Je doet belangrijk werk, waarmee we grote maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen. De energietransitie bijvoorbeeld, die krijgen we zonder techniek niet voor elkaar. Technici zijn de makers van morgen. Dat besef dringt steeds meer door.”

#jekunstzoveelmeerindetechniek

Techniek Nederland is nu gestart met de campagne #jekuntzoveelmeerindetechniek. Deze richt zich op jongeren die een opleiding gaan kiezen. Daarnaast wil de brancheorganisatie mensen bereiken die nu nog in een andere branche werken, maar toe zijn aan een carrièreswitch.

In de uitingen ligt de nadruk op de veelzijdigheid van de sector. Onderdeel van de campagne is een test, om te checken of je geschikt bent voor een baan in de techniek. De campagne laat ook de kansen zien om in dez techniek carrière te maken

Open armen

“Steeds meer zij-instromers vinden de weg naar de techniek”, zegt Terpstra. “Dat is logisch, want de kansen liggen voor het oprapen. Gedreven, enthousiaste mensen die affiniteit hebben met techniek zijn in onze sector van harte welkom. Werkgevers ontvangen ze met open armen.”

 De arbeidsmarktcampagne zal een aantal jaren gaan lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven