Ga naar hoofdinhoud

Makino pakt corrosie draadvonken aan

Onder het motto ‘Get Rid of the Rust’ heeft Makino begin dit jaar een eenvoudige, elektrische installatie gepresenteerd die de problemen van corrosievorming bij het draadvonken kan voorkomen. Deze unit kan ook voor retrofit geleverd worden.

Op zich is de installatie van de ‘Anti-Rust Unit’ van Makino eenvoudig. De unit bestaat uit een aantal platen, een elektrische voeding en wat kabels. De crux is dat corrosievorming (roest) wordt voorkomen doordat door een opgedrukte stroom er geen ijzeroxide kan ontstaan. Zie ook het schema bij dit bericht.

roestvorming draadvonken Makino

Links een draadvonker zonder platen, zie de kenmerkende bruinverkleuring, rechts een machine met platen (foto’s: Makino)


Potentiaal

De vonkvloeistof, water is een ‘vijand’ van metaal omdat het corrosievorming veroorzaakt door de actieve zuurstof in het water. Deze corrosievorming wordt gestimuleerd door het spanningsverschil (potentiaal) tussen vonkdraad en werkstuk tijdens het snijden. In de afgelopen decennia zijn er al talloze ‘ middeltjes’ bedacht om corrosie tegen te gaan. Bijvoorbeeld het werkstuk volledig inspuiten met roestwerende spray

 

Onderhoud

Daarbij de kanttekening dat de bescherming pas functioneel wordt, als de in het water vermengde substantie een corrosiewerende laag op het werkstuk vormt. Deze substantie zet zich echter ook vast op het werkstuk en in het leidingwerk. En daarmee hecht zich ook vuil en spanen aan de diverse oppervlakken. Met als gevolg extra onderhoud en storingen van bijvoorbeeld ventielen en slangen.

 

Makino roestvorming draadvonken

Dit schema toont de werking van de unit, de opgelegde stroom voorkomt vorming van ijzeroxide, op zich is deze werkingwijze niet nieuw, zie ook patent uit het einde van de vorige eeuw.


Olie

De beste oplossing tot nu toe was om met olie te gaan draadvonken vanwege de natuurlijke corrosiewerende eigenschap van olie. Dit heeft echter als nadeel dat je een brandblusinstallatie nodig hebt en dat de snijsnelheid lager is dan bij het vonken met water.


 ‘s-Avonds en weekend

Makino rekent nu volgens eigen zeggen definitief af met al deze zorgen. Reinigen, poetsen of stralen hoeft nu niet meer. Bovendien hoeven operators niet meer ‘s-avonds en in het weekeend terug naar de vonkmachine om de werkstukken uit te laden en te drogen 

Makino corrosie WEDM draadvonken

Deze stalen platen uit een tank van een draadvonkmachine tonen het effect van de unit. In ons land wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven