Nieuws

Magneetfilter voor papierpulp

Goudsmit Magnetics Group heeft een reeks magneetfilters vervaardigd die geschikt zijn voor het verwijderen van binddraad uit papierpulp. (foto’s: Goudsmit Magnetics Group)

Goudsmit Magnetics Group uit Waalre heeft onlangs een reeks magneetfilters vervaardigd die geschikt zijn voor het verwijderen van binddraad uit papierpulp. Deze stalen draden houden balen cellulose bij elkaar en worden – in het juiste geval-  vóór de verwerking tot pulp verwijderd. Dit gebeurt in een geautomatiseerd proces met menselijke controle achteraf.

In de praktijk blijkt er regelmatig staaldraad in de papierpulp terecht te komen. Dit veroorzaakt schade aan de  apparatuur die de pulp  verwerkt, evenals productiestilstand. Plaatsing van een magneet in de papierlijn voorkomt machineschade, productiestilstand en daarmee een aanzienlijke schadepost.

Magneetfilter
De magneetfilters voor papierpulp hebben een grote doorgang van het productkanaal, variërend van DN100 tot DN 400. Deze doorgang is volledig afgedicht met zeer sterkte magneetstaven met een hoge fluxdichtheid (ook wel  gausswaarde genoemd), waardoor de stalen draden zelfs met relatieve hoge stroomsnelheid te vangen zijn. Daarnaast is de magneetinsert voorzien van een stevige geleiding en pneumatische staven,  wat  de bediening voor operators vergemakkelijkt. Dit is niet alleen ergonomisch verantwoord maar zorgt er ook voor dat de controle regelmatig plaats vindt. Opvallend is dat magneetfilters nog niet standaard worden ingebouwd in papierlijnen. Het lijkt erop dat dit een onderbelicht probleem is wat pas aan de orde komt wanneer de eerste schade zich voordoet. De investering van deze filters is niet gering, maar de terugverdientijd is kort, aangezien de kosten van schade of stilstand vele malen groter zijn dan de aanschafwaarde van het filter.

Een magneetfilter verwijdert ijzerdraad (‘baling wire’) uit papier voor verwerking tot cellulose.

Baling wire
Kort gezegd: een magneetfilter verwijdert ijzerdraad (‘baling wire’) uit papier voor verwerking tot cellulose, dient als bescherming van de installatie en voorkomt stilstand van het productieproces. Verschillende grote Nederlandse papierfabrikanten hebben een magneetfilter in hun proces ingebouwd.  Momenteel is er steeds vaker aandacht voor deze oplossing van uit Zweden, Frankrijk en Indonesië waar eveneens grote papierproducenten gevestigd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven