Lodewijk Asscher op werkbezoek bij Willems Constructie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lodewijk Asscher op werkbezoek bij Willems Constructie

Asscher in gesprek met medewerkers bij Willems Constructie (foto's: John van Gelder)

Eind oktober bracht Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een werkbezoek aan Willems Constructie in Boven-Leeuwen: een metaalbedrijf dat nadrukkelijk innovaties doorvoert op het terrein van Duurzame Inzetbaarheid, met het sectorplan van A+O Metalektro als motor.

Helma van de Pol, hoofd personeelszaken bij constructiebedrijf Willems: “Ons medewerkersbestand vergrijst. Veel medewerkers hebben een dienstverband van 25-40 jaar. Om ervoor te zorgen dat onze werknemers gezond aan het werk blijven én gezond met pensioen kunnen, hebben we voor alle productie- en montagemedewerkers diverse verbeteringen doorgevoerd. Door slimmer te produceren en andere machines aan te schaffen verminderen we de fysieke belasting en vergroten we de duurzame inzetbaarheid”.

Lodewijk Asscher heeft uitgebreid met diverse medewerkers op de werkvloer gesproken. Hij is enthousiast over de aanpassingen die zijn doorgevoerd en wat die verbeteringen betekenen voor de medewerkers.

Robotisering noodzakelijk voor werkbehoud

Ook robotisering is van invloed op duurzame inzetbaarheid. Daarom wisselde de heer Asscher tijdens zijn bezoek hierover van gedachten met de heer Atema van het plaatwerkbedrijf Goma. Ze spraken over de gevolgen van robotisering voor opleiden/scholing van huidig en toekomstig personeel. De belangrijkste boodschap van de heer Atema aan de minister was, dat robotisering ‘meer werk oplevert’. Door deze ontwikkeling kan Nederland beter concurreren met het buitenland waardoor maakindustrie voor ons land behouden blijft. Door robotisering verdwijnen er geen banen, maar ontstaan (nieuwe) banen.  Bij Goma opereren inmiddels zo’n tien robots in de productieafdelingen. De organisatie breidt uit dankzij robotisering.

asscher-en-atema
Asscher in gesprek met de heer Atema (rechts voor)

Sectorplan Metalektro

Het sectorplan Metalektro is gebaseerd op een arbeidsmarktanalyse van de Metalektrosector en kent drie hoofdlijnen met bijbehorende projecten:

  1. Hoofdlijn: herstel en behoud instroom en zij-instroom
  2. Hoofdlijn: duurzame inzetbaarheid
  3. Hoofdlijn: van werk naar werk en intersectorale mobiliteit

Voor de aangesloten A+O bedrijven is deelname aan de projecten (veelal) kosteloos en laagdrempelig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven