Lichtgewicht krijgt impuls • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lichtgewicht krijgt impuls

In de eGrip komen volgens Leichtbau BW additive manufacturing en digitalisering dan wel netwerken samen (foto: Schunk).

Wat hebben additive manufacturing en digitalisering met elkaar gemeen? Ze vormen de basis voor hybride lichtgewicht oplossingen. En dat wordt – samen met producenten die digitaal aan elkaar en aan klanten gekoppeld zijn in netwerken – een ‘hub voor megatrends’, verwacht Wolfgang Seeliger, directeur Leichtbau BW. Hij zei dit tijdens de Technology Day Hybrid Lightweighting, meldt het jongste nummer van Metaal Magazine.

Seeliger ziet een enorme kans, omdat nu enkele zaken samenkomen die het lichter bouwen van onderdelen in de kaart spelen. Additive manufacturing en digitalisering maken het mogelijk maken om de volgende stappen te zetten. De digitalisering gaat een impuls geven.

Op maat

Een voorbeeld van een product waarin additive manufacturing en digitalisering dan wel netwerken samenkomen, is volgens Leichtbau BW de eGrip van Schunk. De klant kan in een kwartier tijd op het speciale eGrip online platform precies de grijpervingers voor zijn robot samenstellen.

Rasterstructuur

Schunk gebruikt de 3D-printtechnologie óók om het gewicht van de aluminium en RVS-grijpers te verminderen door in de vingers een rasterstructuur te printen. Dat kan alleen met 3D printtechnologie, omdat de rasterstructuur zo kan worden ontworpen dat de sterkte van het product gelijk blijft, terwijl het gewicht afneemt. Dit scheelt, afhankelijk van de uitvoering, 10 tot 50% aan gewicht.

Digitale tweeling

Ook in de klassieke gieterijbranche is gewichtsbesparing mogelijk. Zo gebruikt het Duitse Feinguss Blank voor gewichtsbesparing een digitale tweeling van het product, waarmee allerlei simulaties worden gedaan. 3D-printen kan vervolgens een productietechniek zijn.

Lees er meer over in Metaal Magazine 5, die vandaag (8 september) uitkomt.
Bekijk de inhoud
– Meer info

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven