Laser vernieuwt snijsegment zaagblad • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laser vernieuwt snijsegment zaagblad

LZH en IFW hebben een methode ontwikkeld om de snijsegmenten van een zaagblad te vernieuwen met behulp van een laser (foto: LZH)

Het Laser Zentrum Hannover (LZH) en het Instituut voor Tool Research and Materials (IFW) uit Remscheid (D) hebben een mobiele laser ontwikkeld waarmee de snijsegmenten van zaagbladen kunnen worden vervangen.

Voor de verwerking van natuursteen zoals marmer of graniet, worden zaagbladen gebruikt met slijtvaste, geslepen diamantsegmenten. Voorheen werden de versleten gesoldeerde snijsegmenten gescheiden met een thermisch proces en vervolgens werden de nieuwe segmenten weer vast gesoldeerd. Een tijdrovende klus. Bovendien worden er tijdens het solderen thermische spanningen in het zaagblad gecreëerd die zorgen voor afwijkingen met als gevolg ongunstige snijkwaliteiten, waardoor het zaagblad opnieuw uitgelijnd dient te worden.

Laser

De laserstraling veroorzaakt nauwelijks thermische spanningen in de zaagbladen.
De ontwikkelde lasertechniek voor de reparatie omvat vier stappen: eerst wordt het oude snijsegment met een laser losgemaakt. Dan wordt het oppervlak van het verbindingselement gereinigd van lijmresten en onzuiverheden met een gepulseerde laser. Vervolgens wordt het oppervlak van een segment opgeruwd met een gepulste laserstraal en als laatste stap worden de segmenten met een epoxyhars vastgelijmd en thermisch uitgehard met door middel van een continue laserstraal.

Het vervangen van een snijsegment gaat in vier stappen (foto: LZH)
Het vervangen van een snijsegment gaat in vier stappen (foto: LZH)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven