Laser maakt transformator efficiënter • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laser maakt transformator efficiënter

Een wetenschapper neemt plaatmonsters van de proefopstelling bij Fraunhofer IWS. De staalplaten zijn belangrijke componenten van transformatoren (foto: Fraunhofer IWS)

Transformatoren zijn tegenwoordig te vinden in bijna alle elektrische apparaten. Een belangrijk materiaal in een transformator zijn elektronische platen. Onderzoekers hebben een manier gevonden om de platen efficiënter te maken en effectiever te produceren. Hiervoor wordt een geoptimaliseerde lasermethode toegepast.

Transformatoren zetten de wisselspanning uit het stopcontact om naar de werkspanning van het apparaat. Ze bestaan uit twee spoelen met in het hart een ijzerkern. Om energieverliezen zo minimaal mogelijk te houden wordt er voor het kernmateriaal  een speciaal elektrisch plaatstaal gebruikt. In de oorspronkelijke toestand heeft deze ijzersiliciumlegering een korrelgeoriënteerde microstructuur, die de magnetische eigenschappen bepaalt. Door middel van een gerichte warmtebehandeling met behulp van een laser, wordt het gebied dat aan warmte wordt blootgesteld kleiner. Dit heeft een positief effect op de korrelgeoriënteerde microstructuur en dus de magnetische eigenschappen. De werkwijze waarop de laser het plaatmateriaal bewerkt is door de onderzoekers van Fraunhofer IWS nu verder geoptimaliseerd.

Laserstraal flexibel sturen

De onderzoekers zijn er in geslaagd om de afstand van de laserstraal flexibel in hoogte te sturen. Om dit te bereiken maken ze gebruik van galvanometers. Dit zijn elektromagnetisch aangedreven rotatieassen met aan het einde een spiegel voor het afbuigen van de laserstraal. Dit maakt het bewerkingsproces flexibeler en het kan worden aangepast aan de individuele omstandigheden, zoals de kwaliteit van het uitgangsmateriaal. De productiesnelheid kan worden gevarieerd. Voor het onderzoek werd tevens gebruik gemaakt van een nieuw type fiberlaser die het vermogensverlies in de elektronische plaatdelen nog verder reduceert. Dit komt omdat de warmtebeïnvloede zone kleiner is dan bij het gebruik van bijvoorbeeld een CO2-laser. Het doel van de onderzoekers is voornamelijk om deze nieuwe laserbewerking te integreren in bestaande productieomgevingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven