Lanxess verbetert de prestaties van kunststof metaalhybride-technologie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lanxess verbetert de prestaties van kunststof metaalhybride-technologie

Demonstrator Holprofiel.

Lanxess combineert bij de kunststof metaalhybride-technologie de voordelen van metaal en kunststof en heeft het gebruik van zijn hybride technologie nu uitgebreid naar metalen holle profielen met ronde of rechthoekige dwarsdoorsneden.

Holle profielen in plaats van plaatstaal worden al jaren gebruikt om auto-onderdelen zoals frontends, pedaalboxen en rempedalen te produceren. Deze hybride technologie omvat glasvezelversterkt polyamide 6 voor spuitgieten en een stalen of aluminiumplaat als metalen onderdeel. Vergeleken met plaatstaal hebben holle profielen een aanzienlijk hogere maatvastheid en een verhoogde torsiesterkte en stijfheid. Lanxess gelooft dat deze nieuwe ‘Hollow Profile Hybrid Technology’ de fabricage mogelijk maakt van componenten zoals dwarsbalken, die tot nu toe niet veerkrachtig genoeg waren met behulp van klassieke kunststof metaalhybride technologie.

Eenvoudig en betaalbaar productieproces

Metalen inzetstukken geven nog wel eens problemen. Ze moeten soepel en volledig automatisch in de spuitgietmachine te plaatsen zijn. Door hun productieproces vertonen deze metalen inzetstukken echter afmetingstoleranties, die het gereedschap kunnen beschadigen. Bovendien moet het metalen inzetstuk worden ondersteund, om te voorkomen dat het profiel bezwijkt vanwege de hoge niveaus van smeltdruk tijdens het spuitgietproces. Een andere uitdaging was het creëren van een langdurige, vormvaste verbinding tussen het plastic en het metaal in alle richtingen. Lanxess ontwikkelde voor zijn hybride technologie met holle profielen een economisch eenstapsproces, die de problemen met metalen inzetstukken wil voorkomen.

Breed scala toepassingen

Behalve dwarsbalken in de auto biedt deze nieuwe hybride technologie een aanzienlijk potentieel voor gebruik met andere structurele componenten met hoge mechanische eisen. Met betrekking tot lichtgewicht auto-onderdelen denkt het bedrijf aan stoelconstructies, front-ends, tail-poorten en spiegelbeugels in vrachtwagens. Maar ziet ook potentieel voor deze technologie bij de vervaardiging van meubels, ladders en kinderwagens.

Spuitgietmaterialen

Lanxess biedt op maat gemaakte polyamideverbindingen als spuitgietmaterialen voor zijn hybride holle profieltechnologie. Dit omvat bijzonder gemakkelijk stromende materiaalsoorten voor complexe geribbelde structuren en vormen, evenals sterk gevulde soorten polyamide 6 die, dankzij hun goede mechanische eigenschappen, de structurele prestaties van hybride componenten naar een hoger niveau kunnen tillen.

Gegoten en extrusievormende wisselplaten

Lanxess werkt momenteel aan de uitbreiding van hybride technologie met eenvoudige en competitieve gegoten of extrusievormende inserts. Zelfs holle profielinzetten gemaakt van vezelversterkt composiet kunnen worden gebruikt in de nieuwe hybride technologie. Dit stelt fabrikanten volgens Lanxess in staat verdere gewichtsverminderingen te bereiken bij de massaproductie van structurele componenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven