Nieuws

L1Xe snijlaser Salvagnini energiezuinig

Salvagnini heeft enkele maanden geleden de lasersnijmachine ‘L1Xe fiber laser’ geïntroduceerd. Een opmerkelijke snijlaser: het is een diodegepompte diodenlaser met een lichtgeleiding met behulp van flexibele geleiders.

Hans Mac-Kenzie, van de Nederlandse vertegenwoordiging Mac-Kenzie uit Oisterwijk die Salvagnini in de Benelux vertegenwoordigt, vertelt dat tot nu toe de diodenlasers maar voor beperkte vermogens tot pakweg 800 W leverbaar waren.

 

L1Xe snijlaser Salvagnini energiezuinig

De  Salvagnini L1Xe fiber laser kan staal snijden tot 18 mm dik, roestvast staal tot 6 mm dik en aluminium tot 5 mm dik (foto’s: Salvagnini)

 

Kleine golflengte

Het is Salvagnini gelukt om een dergelijk type snijlaser te bouwen met een maximaal vermogen van 2 kW (met laserbron FL20) en een regelbereik van 200 W tot 2 kW.  In vergelijking met een klassieke CO2-laser is de golflengte een factor tien kleiner: 1,06 micrometer in plaats van 10,6 micrometer. Dit is een voordeel bij het scherpstellen op materiaaldikten beneden de 3 mm.

 

Fiber

Ook kun je licht met een dergelijke golflengte inkoppelen in een flexibele lichtgegeleiders (de zogeheten ‘fiber’ waaraan de L1Xe de naam dankt). Het gebruik van die fibers resulteert in een veel eenvoudige machineconstructie omdat de traditionele spiegels ontbreken. Ook het snijden van spiegelende materialen is geen probleem.

 

In vergelijking met klassieke CO2-lasers claimt Salvagnini bovendien een beter energierendement: 25% is haalbaar. Ter vergelijking: het rendement van een CO2-laser ligt beneden de 10%.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven