Keramische inserts Formatec verminderen slijtage • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Keramische inserts Formatec verminderen slijtage

Op de Euromold 2005 die gehouden werd van 30 november tot en met 3 december in Frankfurt (D), toonde het Nederlandse bedrijf Formatec diverse producten van technische keramiek. Een van de producten was een keramische insert voor bepaalde matrijzen, in dit geval een matrijs voor het spuitgieten van microprocessorbehuizingen.

De inserts in de matrijs zitten in de grens van het aanspuitkanaal en de vorm voor de microprocessor. Juist hier is de slijtage het grootst, maar door de keramische inserts zal dit probleem verleden tijd zijn.

Technische keramiek heeft een hoge temperatuurbestendigheid en kan worden toegepast bij temperaturen tot ongeveer 1600 graden. Daarnaast is het materiaal bijzonder goed bestand tegen vrijwel alle chemicaliën en bezit een zeer corrosie- en oxidatiebestendigheid.

Door de extreem hoge hardheid, in combinatie met de zeer lage wrijvingsweerstand, is technische keramiek bij uitstek geschikt voor onderdelen waarvoor een hoge slijtvastheid is vereist.

Een ander interessant voorbeeld op de Euromold waren keramische positioneringspennen voor bepaalde matrijzen. Deze pennen werden gespuitgiet en daarna op maat geslepen.

Formatec Technical Ceramics is gespecialiseerd in het spuitgieten van technische keramiek van complexe vormen. Met deze techniek kan het bedrijf op economische wijze bijzonder slijtvaste, maatvaste en temperatuurbestendige producten maken. Formatec beheerst het complete proces vanaf advies en ontwerp, het maken van de matrijzen, de productie en het nabewerken. Het keramische spuitgietproces is geschikt voor productie van enkelstuks tot miljoenen, waarbij de reproduceerbaarheid en nauwkeurigheid hoog zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven