Jebens verkiest snijbranden boven frezen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jebens verkiest snijbranden boven frezen

Jebens past snijbranden toe om economisch grote werkstukken te bewerken. Door de nauwkeurigheid van het proces kan volgens Jebens de snijtechnologie het frezen vervangen (foto: Jebens)

Met name bij de productie van grote componenten verkiest Jebens uit KorntalMünchingen (D) snijbranden boven frezen. Volgens Jebens is snijbranden economisch gezien veel interessanter wanneer er grote materiaalvolumes weggehaald moeten worden. De vraag is natuurlijk in hoeverre je snijbranden met frezen kan en mag vergelijken.

Volgens Jebens kun je de twee technieken zeker tegen elkaar afwegen omdat snijbranden erg veel mogelijkheden biedt. Zo kan de techniek ingezet worden voor het bewerken van nauwkeurige radiussen en contouren. Daarnaast kan de techniek enorme hoeveelheden materiaal verwijderen tegen aanzienlijk lagere kosten in vergelijking met voorfrezen. Jebens gebruikt de techniek bij het bewerken van platen en blokken met een dikte tot 1.100 mm en een massa oplopend tot 55 ton. Bij deze afmetingen is het erg belangrijk om de juiste machine-instellingen te vinden en een optimale temperatuurcontrole te garanderen.

Kleine series, sneller leveren

Het kunnen leveren van kleinere series met korte levertijden tegen een hoge flexibiliteit en kwaliteit wordt alsmaar belangrijker. Jebens ziet daarom het snijbranden als een competitieve techniek. In veel gevallen kan het bestaande freestijden aanzienlijk inkorten. Een voorbeeld die Jebens geeft is een behuizing van een radiatorpers die ze hebben geproduceerd voor de Schuler Group. De behuizing, met afmetingen van 400 mm x 710 mm x 810 mm (XxYxZ), wordt uit een stalen plaat van 30-ton gesneden. De inkepingen moesten in een groot aantal verschillende snijhoogtes, -breedtes en -dieptes worden uitgevoerd. Zonder gebruik te maken van frezen zijn de complexe geometrieën precies volgens de specificaties van de klant geproduceerd. Een Sato snijmachine werd gebruikt om de dikte van het werkstuk te reduceren. Een afkantrobot werd vervolgens ingezet voor de fijne afwerking van de complexe geometrieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven