Ga naar hoofdinhoud

Intelligent verspanen bij Iscar

Iscar viert dit jaar zijn 60-jarig bestaan. Om dat te vieren bezoeken grote groepen klanten het bedrijf in Israël. Vorige week was Nederland aan de beurt, samen met groepen uit onder andere Australië, Polen, Finland, Denemarken en Roemenië. Metaal Magazine ging deze keer ook mee en kreeg alles te horen over ‘Machining Intelligently’.

De eerste twee dagen bij Iscar stonden in het teken van kennisoverdracht. De ruim 300 gasten kregen een inleidende presentatie van Jacob Harpaz, President van de IMC Group, waar Iscar tegenwoordig deel van uitmaakt. Iscar is opgericht in 1952. Stef Wertheimer begon in een schuur achter zijn huis met de ontwikkeling van steekbeitels. Nu, 60 jaar later, heeft het bedrijf in 2012 een geschatte omzet van zo’n 2,5 miljard euro. Volgens Harpaz staat Iscar daarmee op een tweede plaats op de lijst van gereedschappenleveranciers wereldwijd.

 

Iscar width =

Van links naar rechts: Ilan Geri (Executive VP Iscar), Eric van Leeuwen (Iscar Nederland), Jacob Harpaz (President IMC Group) en Moshe Goldberg (hoofd ontwikkeling en training bij Iscar) (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van de Iscar reis, zie ons digitale fotoalbum)

 

Verder ging Harpaz in op het thema ‘Machining Intelligently’. “Productiviteit is een groot thema binnen Iscar. Dat kan alleen door intelligent te verspanen. Iscar springt daarop in met nieuw ontwikkelde gereedschappen, die het voor de metaalbedrijven eenvoudiger maken om sneller en efficiënter te verspanen.” Onderstaande video geeft een goed beeld van de nieuwste serie IQ gereedschappen.

 

Trends in verspaning

Ook ging Harpaz in op een aantal trends zoals minimaalsmering en droogverspanen, hogere snijsnelheden, hardmetaal-verspanen en hogesterktestaal- verspaning. “Veel ontwikkelingen van onze producten vinden plaats in samenwerking met de diverse industrieën, zoals de automobiel- of de vliegtuigindustrie,” verduidelijkt Harpaz. “Bovendien hebben wij veel strategische partners onder de verschillende machinebouwers van verspanende machines.”

 Iscar width =

Alle presentaties en demo’s werden in het moderne Tech Center gehouden

 

In Tefen bevindt zich naast een groot aantal productiehallen ook het Tefen Tech Center. Hier vinden onderzoek en ontwikkeling plaats van nieuwe gereedschappen. Er wordt door Iscar tussen de 5% en 6% van de omzet geïnvesteerd in R&D. Bij deze R&D afdeling van Iscar wordt in teams gewerkt, soms met onderlinge concurrentie waardoor een product nog verder geoptimaliseerd wordt.

 

Verspaning dichtbij

De bezoekers kregen ’s middags ‘live’-productdemonstraties in het Technical Center, gepresenteerd door Moshe Goldberg. Bij een aantal machines stonden camera’s gericht op de verspanende gereedschappen. De 300 bezoekers konden via een groot videoscherm de verspaning van dichtbij observeren. Nagenoeg alle demo’s werden droog verspaand, zodat het proces goed zichtbaar was. Alle klanten kregen daarbij inzicht in de meest optimale snijparameters.

 Iscar width =

Op de afdeling Special Products worden gereedschappen op klantwens gefabriceerd op de nieuwste machines

 

Indrukwekkend waren de rondleidingen door een aantal productiehallen van Iscar. Wat opviel waren de hoge mate van automatisering (veel robots en automatische belading), de nagenoeg schone (en felgele) productievloeren en de lange rijen draai-, frees- en slijpmachines van bekende bedrijven als Studer, Hermle, Makino, Matsuura, Mazak en anderen. Hierdoor wordt duidelijk dat Iscar haar gereedschappen meteen in de praktijk aan de tand voelt op de nieuwste machines.

 

Hoogtepunten Israël

Na twee dagen techniek gingen alle 300 bezoekers gezamenlijk onder begeleiding van Iscar naar een aantal toeristische attracties in Israël. Er werd onder meer een bezoek gebracht aan de Dode Zee, Masada en diverse hoogtepunten in Jerusalem waaronder de Klaagmuur, de Heilige Grafkerk en Yad Vashem. Een uitgebreid artikel over het bezoek aan Iscar inclusief diverse nieuwe producten van het bedrijf is te lezen in de komende Metaal Magazine.

 

Onderstaande video geeft een goed beeld van de nieuwste IQ gereedschappen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven