Nieuws

‘Industrie minder optimistisch geworden’

Ondernemers in de industrie zijn minder optimistisch geworden over de komende maanden. Toch is de terugval kleiner dan in de commerciële dienstverlening en ongeveer gelijk aan de terugval in de detailhandel. De bouw oordeelde juist wat positiever over de orderpositie.

Dat meldt het ING Economisch Bureau. De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven als geheel over de eigen verkopen op korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moeten doen.

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de economie met zo’n 2% krimpt in het vierde kwartaal, om in 2021 weer grotendeels te herstellen, met een groei van 2,6%. Dat stelt Marcel Klok, macro-econoom van ING Nederland.

‘Verwachting in lijn met krimp’

De meest recente enquêtecijfers van de Europese Commissie wijzen op een krimp van enkele procenten in het vierde kwartaal. Dat blijkt uit een nieuwe indicator van het ING Economisch Bureau.

Elke maand geven bedrijven uit de commerciële dienstverlening, detailhandel industrie en de bouw hun verwachtingen over hun productie, bedrijvigheid, omzet of orderpositie op de korte termijn af.

Het ING Economisch Bureau heeft op basis van deze cijfers een indicator ontwikkeld voor de verwachte afzet van het Nederlandse bedrijfsleven.

Mede op basis van deze verwachtingenindicator – die sterke samenhang vertoont met de ontwikkeling van het bruto binnenlands product – raamt het bureau een economische krimp van 2% in het vierde kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder.

‘Neergang minder diep’

De neergang aan het eind van 2020 is, zo verwacht het bedrijfsleven, minder diep dan bij de eerste lockdown van maart. De contactbeperkingen zijn nu minder streng.

In april en mei droegen de detailhandel en vooral ook de industrie – naast uiteraard de commerciële dienstverlening – bij aan pessimistische afzetverwachtingen.

Beide sectoren waren in november weliswaar minder positief over de komende drie maanden dan in de zomer, maar in vergelijking met de periode van de eerst lockdown zijn zij nu nog redelijk optimistisch.

Industrie lijkt minder getroffen

De industrie lijkt minder getroffen door de coronacrisis dan de dienstverlening, zeker nu minder sprake lijkt van minder leveringsproblemen uit bijvoorbeeld landen als China. Delen van de detailhandel, zoals webwinkels, lijken zelfs te profiteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven