Ga naar hoofdinhoud

HR Groep investeert in verkeersbordencel

De HR Groep in Leek heeft onlangs een Safan kantbank aan een Motoman robot laten koppelen waardoor een volautomatische productiecel voor verkeersborden ontstond. De realisatie van het gehele project werd uitgevoerd door Holtech uit Zeist.

Binnen de HR groep worden sinds kort alle standaard verkeersborden in Leek gemaakt. De capaciteit moest daarom de afgelopen tijd met 40% stijgen en hiervoor werd de productie-unit, met een Safan CNC LK kantbank van 3 meter, gekoppeld aan een Motoman UP50 handelingsrobot, die bij de HR-vestiging in Rijswijk stond, gebruikt. Harry Huiting, productieleider van HR Groep in Leek: “Het systeem kan nu gewoon ’s nachts doordraaien en de geproduceerde borden staan keurig ’s morgens klaar om verder afgewerkt te worden. Bovendien is de ombouwtijd maar een fractie van de tijd die vroeger nodig was en de unit is zeer gebruikersvriendelijk; iedere operator kan het in een zeer korte tijd leren.”

 

Holtech355.JPG

De verkeersbordencel bestaat uit volledig uit gebruikte machines (foto: HR-Groep)

 

De op- en ombouw van de unit werd uitgevoerd door Holtech. De unit moest zodanig omgebouwd worden dat een productieorder door elke operator gewisseld kon worden. Verder was de vraag de producten direct te stapelen in de transportbokken zodat manuele arbeid echt tot een minimum gereduceerd zou zijn. Bovendien moesten alle gangbare afmetingen van bewegwijzeringsborden van 300×300 mm tot 2500×1000 mm er op gemaakt kunnen worden.

 

De producten moesten rug aan rug gestapeld worden om beschadigingen te voorkomen waarvoor een overpak-station werd toegevoegd aan de gehele cel. Holtech bouwde de software voor de communicatie tussen de diverse bewerkingsunits en met een relatief kleine besturingskast buiten de beveiligingskooi kan het geheel nu eenvoudig worden bediend en omgesteld.

 

Terugverdiend

De gehele cel wordt thans aangestuurd vanuit een centrale touchscreen IPC. Deze IPC communiceert met de  robot  en wisselt tevens ook de kantbankprogramma’s  ten behoeve van de gekozen productafmetingen. De teach-box van de robot wordt  niet meer gebruikt waardoor kennis van de robotbesturing  niet meer noodzakelijk is voor de operators. Volgens Harry Huiting is de investering in de automatische robotapplicatie zeker zinvol geweest. “De hele investering van zo’n Euro 100.000,– verdienen we nu in een klein jaar weer terug. Bijzonder is dat we voor deze snellere productie geen nieuwe machines hoefden aan te schaffen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven