Hoge snelheid elektronenbundel maakt las • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoge snelheid elektronenbundel maakt las

Komende maandag 5 november neemt de Technische Universiteit van Graz (A) een installatie voor elektronenbundellassen in gebruik. Het lasapparaat met een vermogen van 45 kW heeft een vacuümkamer van één kubieke meter.

Het elektronenbundellassen (EB-lassen, ook wel aangeduid als ‘elektronenstraallassen’ of ‘electron beam welding’ of ‘Elektronenstrahlschweissen’) is een smeltlasproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een hoog energetische elektronenbundel. De elektronen worden aan een kathode of emitter onttrokken en in een hoogspanningsveld aangetrokken door anode en zo versneld tot hoge snelheden. Die bewegingsenergie wordt vervolgens omgezet in de benodige warmte.

 

TU Graz Probeam Elektronenbundellassen

De Pro Beam EBG45-150 K14 elektronenbundellasinstallatie die 5 november (zie de uitnodiging met technische data) in gebruik genomen wordt bij TU Graz. Vermogen 45 kW, hoogspanning 150 kV, straalstroom 0,1 mA en 300 mA, vacuümkamer één kubieke meter, tafelsnelheid 100 mm/s en rotatiesnelheid tot 30 omwentelingen per minuut (foto: TU Graz)

 

Zeer snel bewegen

Met elektronenstraallassen kunnen zowel dikke als dunne delen met elkaar verbonden worden. En ook verschillende materialen. De foto bij het begin van dit bericht laat een 30 mm dikke verbinding zien van staal en brons (links op de foto). Ook laat de de elektronenbundel zich zeer snel bewegen. Tegelijk lassen op verschillende plaatsen is mogelijk. Ook andere bewerkingen als solderen, harden, markeren en boren zijn mogelijk.

 

Lees meer over EB-lassen in de bijgevoegde twee artikelen die in Metaal Magazine verschenen zijn:

 

pdf bestand  EB-lassen deel 1

 

pdf bestand  EB-lassen deel 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven