Hoge eisen verspanende gereedschappen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoge eisen verspanende gereedschappen

Onder invloed van steeds hogere eisen aan de eindproducten, nauwkeurigere machinetechnologieën en gebruik van nieuwe materialen of legeringen, worden hogere eisen gesteld aan de verspanende gereedschappen. Om de laatste innovaties op gereedschap- en freesgebied te vernemen verzamelden op 22 juni meer dan 20 verspaners van DPT zich bij Van Hoorn Carbide in Weert.

Na een interessante demonstratie verplaatste de groep zich naar Kusters & Bosch Fijnmechanische Industrie. De aanwezigen kregen uitleg over de manier waarop zij Value Sourcing richting OEM-ers invult. Het tekort aan vakmensen bleek tijdens de afsluitende discussie als belangrijkste knelpunt voor de industrie en met name voor de metaal ervaren te worden.

 

Sinds de start in 1990 heeft Van Hoorn Carbide zich ten doel gesteld met haar hardmetalen frezen tot de wereldtop te behoren. Jim Opperman van Van Hoorn Carbide benadrukt dat continue innovatie daarbij cruciaal is. Onder invloed van marktontwikkelingen, verspaning van andere materialen of legeringen, nauwkeurigere verspanende machines en ontwikkelingen in geometrieën en coatings van de frezen liet hij de aanwezige DPT-ers zien wat de toekomst gaat worden. Miniaturisatie, waaronder frezen met een doorsnede van 0,1, coatings waarbij de standtijd van de frees verlengd wordt en nieuwe geometrie op de frezen werden in de demonstratieruimte live getoond. Uiteraard mocht een rondleiding door de productiehal niet ontbreken.

 

Value sourcing als speerpunt

Tom Kusters gaf de aanwezigen inzicht in de ontwikkelingen bij Kusters & Bosch, waaronder een geheel nieuwe meetkamer en het opzetten van een proto-afdeling. Door continue innovatie, procesoptimalisatie en investeringen in het machinepark wil hij invulling geven aan de ontwikkelingen in de keten. Value sourcing is daarbij de leidraad. Samen met zijn zakelijke partner, Paul Bosch,  benadrukt hij daarbij de bijdrage van elke schakel in de keten aan de waardecreatie voor de eindklant. Toeleveranciers worden continu scherp gehouden om hun prestaties te verbeteren en risico’s te verminderen om zo toegevoegde waarde te vergroten. Value Sourcing is echter meer dan een methodiek voor leveranciersmeting of verbetering. Het is ook toepasbaar op de communicatie doordat de eisen van de uitbesteder en de capaciteiten van de leverancier inzichtelijk zijn en beide openstaan voor discussie.

 

Instroom vaklieden knelpunt

Voor de rondleiding bij Kusters & Bosch was een rondetafeldiscussie ingepland. De aanwezige verspaners deelden unaniem de mening dat het tekort aan vakmensen het probleem van de nabije toekomst is. Dat is ook niet verwonderlijk. De economie trekt aan, de werkgelegenheid stijgt en de ondernemers ondervinden steeds meer problemen om aan middelbaar en hoger opgeleide vakmensen te komen. De instroom in techniek en metaal staat daarbij zwaar onder druk. Hoewel DPT een relatief kleine club is, wil ze een dringend appèl doen op de overkoepelde organisaties zoals de Koninklijke Metaalunie, Stichting OOM, VNO-NCW, Uneto-VNI om de sector aantrekkelijk voor de jeugd te maken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven